7 wrześniowych superproduktów
Wrzesień to miesiąc, w którym możemy cieszyć się najlepszym smakiem wielu rodzimych warzyw i owoców. Jabłka, gruszki, pomidory, papryki, a także ziemniaki, kapusta czy buraki osiągają właśnie teraz nie tylko pełnię walorów smakowych, ale i wartości odżywczych. Oto kilka najlepszych pod względem zawartości witamin i minerałów wrześniowych „produktów”.
Jabłka
Dlaczego je kochamy? Ponieważ są pełne błonnika, który zaspokaja głód na długo, a do tego obniżają poziom cholesterolu i ryzyko otyłości oraz zawierają solidną dawkę wzmacniającej odporność witaminy C. Jabłka można jeść surowe, zwłaszcza we wrześniu, kiedy lokalni dostawcy oferują świeże, dojrzałe owoce. Spożywaj je ze skórką (jest w niej błonnik) i połącz je z białkiem, np. 10 migdałami, aby uzyskać zbilansowaną przekąskę. Natomiast kiedy pogoda się ochłodzi, upiecz jabłko w piekarniku z odrobiną cynamonu.
Papryka
Papryka, szczególnie czerwona, zawiera dużo witaminy C – więcej niż pomarańcza! Oprócz tego jest źródłem potasu i witaminy A, ważnej dla skóry, a słodkawy smak papryki zaspokoi ochotę na coś słodkiego i sprawi, że odstawisz ciastko czy kawałek czekolady. Paprykę można ugrillować lub zmiksować w blenderze z ciecierzycą i tahini, aby uzyskać pełny składników odżywczych domowy hummus.
Gruszki
Podobnie jak jabłka, gruszki pełne są błonnika i witaminy C. Najbardziej soczyste okazy nawodnią organizm i zaspokoją głód na dłużej. Jedz je ze skórką na surowo lub gotowane w małej ilości płynu, możesz też dodawać je do smoothie.
Pomidory
Pomidory są niskokaloryczne i bogate w witaminę C oraz likopen, który – jak sugerują badania – pomaga zwalczać niektóre rodzaje raka. Gotowanie pomaga aktywować likopen, dlatego rób często domowe pasty i sosy pomidorowe. Jedz też surowe pomidory na kanapce lub w sałatce.
Ogórki
Ogórki są również niskokaloryczne oraz dostarczają organizmowi dużej ilości wody. Są też dobrym źródłem magnezu i potasu - ważnych dla zdrowego rozwoju kości. Można je oczywiście jeść na surowo, przyrządzić z nich chłodnik lub pokroić w kostkę razem z innymi warzywami, aby skomponować bogatą w składniki odżywcze sałatkę.
Jeżyny
Wszystkie rodzaje owoców leśnych mają wiele wartości odżywczych, ale jeżyny można nazwać superowocami. Są niskokaloryczne i bogate w antyoksydanty, które wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu. Zmniejszają ryzyko cukrzycy i zapobiegają spowolnieniu sprawności umysłowej. Możesz zmiksować je w blenderze na smoothie, zmieszać z płatkami z pełnego ziarna lub wypróbować jako marynatę do mięsa. Można dodawać je do owsianki, jogurtu greckiego lub nawet sałatki.
Grapefruit
Ten cytrusowy owoc jest dostępny przez cały rok, ale sezon na niego zaczyna się we wrześniu. Połowa tego owocu zawiera 75 proc. zalecanej dziennej dawki witaminy C, a zjedzenie go przed posiłkiem może wpłynąć na utratę wagi. Przekrój dojrzały owoc na pół i zjedz na śniadanie. Wyciśnij, aby uzyskać dawkę orzeźwiającego soku lub pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do sałatki.