7 zdrowych produktów, które mogą być trujące

Łodyga rabarbaru zawiera wiele składników, które są korzystne dla zdrowia. Jednak jego korzenie i liście zawierają toksyny, które mogą powodować nudności, wymioty i osłabienie.

Objawy te występują nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tych części rośliny. Samą łodygę należy przed przyrządzeniem dokładnie umyć.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

/ 6Ziemniaki

Gdy surowe ziemniaki znajdą się pod zbyt dużym wpływem światła słonecznego, powstaje toksyczny związek chemiczny o nazwie solanina, który może powodować biegunkę i wymioty (trwające od jednego do sześciu dni) czy zapalenie nerek.

Sygnałem, że taki proces już miał miejsce jest zielony kolor tuż pod skórką. Po oddzieleniu tej części, resztę ziemniaka można bezpiecznie spożyć. By uniknąć rozwoju solaniny, należy warzywa trzymać w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach.

/ 6Maniok

Roślina ta jest bogata w skrobię. Tymczasem liście i korzenie zawierają toksyczny cyjanek, który zakłóca pracę żołądka oraz serca, prowadzi do problemów neurologicznych, wywołuje drgawki i trudności z oddychaniem.

Bulwę manioku jadalnego należy dokładnie obrać i dobrze zagotować.

/ 6Fasola

Surowa fasola zawiera lektyny, które powodują aglutynację czerwonych krwinek. Jeśli przyrządzasz ją samodzielnie, mocz ją przez około 5 godzin, a następnie po odsączeniu wody gotuj przez 10 minut.

Wówczas będzie dobra do spożycia.

/ 6Fasola limeńska

Fasola limeńska jest bogatym źródłem białka, kwasu foliowego i błonnika. Jednak ona również, jeśli nie jest odpowiednio przyrządzona, może powodować nudności, wymioty i ból brzucha.

Przed spożyciem należy ją moczyć i gotować.

/ 6Grzyby

W przypadku grzybów chodzi o problemy, które mogą one sprawiać przy ich identyfikacji.

Bardzo łatwo pomylić grzyby jadalne i trujące. Dlatego jeśli nie jesteśmy stuprocentowo pewni, nie podejmujmy próby ich przyrządzania (obróbka termiczna nie powoduje, że grzyby trujące stają się jadalne). W ten sposób znacznie obniżymy ryzyko niepotrzebnego zatrucia.

/ 6Nasiona

Nasiona i pestki jabłek, gruszek, wiśni, nektarynek, mandarynek czy moreli zawierają amygdalinę.

Jest to toksyczny związek, który przeistacza się następnie w cyjanowodór. Ten z kolei powoduje ból głowy, drgawki, nudności, wymioty, podwyższone tętno oraz ciśnienie krwi. Jeśli jednak nie rozgryziesz ich, a przypadkowo połkniesz podczas jedzenia, nie powinny oddziaływać negatywnie na twój organizm.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka