7 zdrowych produktów, które mogą być trujące
Łodyga rabarbaru zawiera wiele składników, które są korzystne dla zdrowia. Jednak jego korzenie i liście zawierają toksyny, które mogą powodować nudności, wymioty i osłabienie.
Objawy te występują nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tych części rośliny. Samą łodygę należy przed przyrządzeniem dokładnie umyć.
Ziemniaki
Gdy surowe ziemniaki znajdą się pod zbyt dużym wpływem światła słonecznego, powstaje toksyczny związek chemiczny o nazwie solanina, który może powodować biegunkę i wymioty (trwające od jednego do sześciu dni) czy zapalenie nerek.
Sygnałem, że taki proces już miał miejsce jest zielony kolor tuż pod skórką. Po oddzieleniu tej części, resztę ziemniaka można bezpiecznie spożyć. By uniknąć rozwoju solaniny, należy warzywa trzymać w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach.
Maniok
Roślina ta jest bogata w skrobię. Tymczasem liście i korzenie zawierają toksyczny cyjanek, który zakłóca pracę żołądka oraz serca, prowadzi do problemów neurologicznych, wywołuje drgawki i trudności z oddychaniem.
Bulwę manioku jadalnego należy dokładnie obrać i dobrze zagotować.
Fasola
Surowa fasola zawiera lektyny, które powodują aglutynację czerwonych krwinek. Jeśli przyrządzasz ją samodzielnie, mocz ją przez około 5 godzin, a następnie po odsączeniu wody gotuj przez 10 minut.
Wówczas będzie dobra do spożycia.
Fasola limeńska
Fasola limeńska jest bogatym źródłem białka, kwasu foliowego i błonnika. Jednak ona również, jeśli nie jest odpowiednio przyrządzona, może powodować nudności, wymioty i ból brzucha.
Przed spożyciem należy ją moczyć i gotować.
Grzyby
W przypadku grzybów chodzi o problemy, które mogą one sprawiać przy ich identyfikacji.
Bardzo łatwo pomylić grzyby jadalne i trujące. Dlatego jeśli nie jesteśmy stuprocentowo pewni, nie podejmujmy próby ich przyrządzania (obróbka termiczna nie powoduje, że grzyby trujące stają się jadalne). W ten sposób znacznie obniżymy ryzyko niepotrzebnego zatrucia.
Nasiona
Nasiona i pestki jabłek, gruszek, wiśni, nektarynek, mandarynek czy moreli zawierają amygdalinę.
Jest to toksyczny związek, który przeistacza się następnie w cyjanowodór. Ten z kolei powoduje ból głowy, drgawki, nudności, wymioty, podwyższone tętno oraz ciśnienie krwi. Jeśli jednak nie rozgryziesz ich, a przypadkowo połkniesz podczas jedzenia, nie powinny oddziaływać negatywnie na twój organizm.