8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C – 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa ewan traveler / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 7Szpinak

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika, białka, wapnia, żelaza i innych minerałów, a także witamin A, E, K, C i B6. Świeże warzywo nadaje się i do sałatek, i do gorących dań.

/ 7Szparagi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa liz west / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Stanowią one świetne źródło kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego u kobiet planujących lub już będących w ciąży. Poza tym dostarczają także witamin A, C, K, witamin z grupy B, potasu i błonnika. Warto wypróbować je w postaci grillowanej.

/ 7Wiśnie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Benson Kua / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy i fitoskładników. Dodatkowo, dostarczają witaminy C i błonnika. Podczas gdy doskonale nadają się do słodkich przysmaków, można użyć ich także do sałatek.

/ 7Pomidory

Obraz
© Zdjęcie autorstwa rpavich / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Oprócz witamin A, C i K pomidory zawierają także likopen, czyli karotenoid o korzystnym wpływie na organizm. Warzywo świetnie smakuje po skomponowaniu np. z bazylią.

/ 7Jagody

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Nina Matthews Photography / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jagody pełne są przeciwutleniaczy i fitoskładników. Do tego zawierają witaminę C, K i mangan. Świetnie sprawdzają się w deserach, sałatkach i jako przekąska. Nadają się także do mrożenia.

/ 7Groch

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Jest to słodkie i smaczne warzywo dostarczające witaminy C, A, K i B6. Zawiera mnóstwo błonnika i stanowi dobre, wegetariańskie źródło żelaza.

/ 7Buraki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Danielle Scott / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Burak jest źródłem błonnika, witaminy C, magnezu i potasu. Sałatka z burakiem i orzechami stanowi pożywny posiłek, a warzywo w postaci pieczonej jest doskonałą przystawką.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka