8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest niedoceniana. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

/ 9Wzmocnienie odporności

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Antara / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kapusta bogata jest w fitochemikalia, antyoksydanty i witaminę C, która chroni komórki przed uszkodzeniami i toksynami, przez co wzmacnia odporność. Podobnie jak jabłka, kapusta to dobry sposób na zachowanie dobrego zdrowia.

/ 9Zapobieganie chorobom serca

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Frank Kovalchek / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

W większości przypadków choroby serca powodowane są zatykaniem się arterii w związku ze zbyt dużą ilością złego cholesterolu. Jedz kapustę, aby temu zapobiec, ponieważ nie zawiera ona cholesterolu tylko błonnik, który pomaga oczyszczać naczynia krwionośne. Można jeść ją gotowaną lub surową, ale naukowcy odkryli, że gotowana na parze ma najlepsze właściwości obniżające cholesterol.

/ 9Wspomaganie odchudzania

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Johanna84 / CC BY

100 gramów kapusty to jedyne 25 kalorii, co czyni z niej idealny dodatek do diet odchudzających. Co więcej, błonnik obecny w kapuście napełnia żołądek na dłużej i zapobiega napadom głodu.

/ 9Zapobieganie rakowi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Kapusta ma fitochemikalia, które pomagają zapobiegać rakowi, zmniejszając wpływ karcynogennych ataków na ciało. Kapusta zawiera również glukozynolany, które także mają właściwości zapobiegające nowotworowi.

/ 9Zapobieganie zakrzepom krwi

Obraz
© Zdjęcie autorstwa byrev / CC BY

Witamina K obecna w kapuście (150 gramów kapusty to 79,3% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę) pomaga zapobiegać zakrzepom krwi.

/ 9Wspomaganie mózgu

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Kapusta ma wysoką zawartość witaminy K, która zapobiega uszkodzeniu nerwów poprzez wspomaganie produkcji sfingolipidów, które pokrywają i chronią nerwy.

/ 9Kapusta dla kobiet w ciąży

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Tobias Lindman / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kapusta zawiera kwas foliowy, który idealnie nadaje się dla kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega neurologicznym defektom u noworodków. Poza kapustą kobiety w ciąży powinny jeść też inne liściaste warzywa, np. szpinak.

/ 9Leczenie zatwardzeń

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Rooey202 / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Zatwardzenie następuje, kiedy jedzenie utyka w okrężnicy i może być niezwykle nieprzyjemne. Kapusta ma mnóstwo błonnika, który pomaga pozbyć się tego jedzenia i wspomaga zdrowe wypróżnianie. Nawet jeśli nie masz zatwardzenia, kapusta może pomóc układowi trawiennemu.

/ 9Ostrzeżenie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Pomimo wielu zalet spożywania kapusty, osoby, które mają problemy z tarczycą muszą jej unikać, gdyż hamuje ona wchłanianie jodyny.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka