5 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy
Za każdym razem, gdy wyrzucasz skórkę pomarańczy, banana lub liście brokuła, pozbawiasz się cennych składników odżywczych, które zapobiegają wielu chorobom. Zobacz, jak je wykorzystać i włączyć do diety.
Skórka banana w walce z depresją
Skórka banana pełna jest potasu, a dieta bogata w ten minerał pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, co według badań pozwala ograniczyć ryzyko udaru. Ekstrakt ze skórki banana to znakomite źródło naturalnego hormonu szczęścia – serotoniny. Gotuj skórkę 10 minut, a otrzymany wywar dodaj do ulubionego koktajlu.
Skórka pomarańczy
Skórka pomarańczy to znakomite źródło witamin i minerałów. Zawiera m.in. wapń, magnez, cynk, miedź, potas i fosfor. Jej pozytywny wpływ to leczenie zatwardzenia, wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu i ryzyka rozwoju raka żołądka. Skórkę pomarańczy można zetrzeć na tarce i posypać nią szparagi lub fasolkę szparagową. Jest również doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, świetnie będzie również smakować z mięsem.
Wywar warzywny
Gotowanie na parze jest najlepsze, jeśli chodzi o warzywa, ponieważ dzięki temu zachowują one swoje składniki odżywcze. Jednak, jeśli gotujesz je normalnie, możesz nadal skorzystać z tych składników, pijąc pozostały po nich wywar. Po schłodzeniu wypij go jak najszybciej, ponieważ cenne substancje szybko ulegają rozpadowi.
Liście selera
Nie wyrzucaj liści selera – stracisz cenne źródło witamin A i C, błonnika i antyoksydantów. Liście mają pięć razy więcej magnezu i wapnia niż sam korzeń. Można je posiekać razem z natką pietruszki i dodawać do potraw. Świetnie smakują z rybą.
Liście brokułów
Wartość odżywcza liści brokułów znacznie przewyższa zalety różyczki tego warzywa, jeśli chodzi o beta-karoten. Jedyne 28 gramów liści dostarczy 90 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy A, w porównaniu do 3 proc. zawartych w różyczce. Możesz zmiksować je blenderem, a potem dodawać do koktajli i zup.