5 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

Za każdym razem, gdy wyrzucasz skórkę pomarańczy, banana lub liście brokuła, pozbawiasz się cennych składników odżywczych, które zapobiegają wielu chorobom. Zobacz, jak je wykorzystać i włączyć do diety.

Obraz

/ 5Skórka banana w walce z depresją

Skórka banana pełna jest potasu, a dieta bogata w ten minerał pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, co według badań pozwala ograniczyć ryzyko udaru. Ekstrakt ze skórki banana to znakomite źródło naturalnego hormonu szczęścia – serotoniny. Gotuj skórkę 10 minut, a otrzymany wywar dodaj do ulubionego koktajlu.

/ 5Skórka pomarańczy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Johanna84 / CC BY

Skórka pomarańczy to znakomite źródło witamin i minerałów. Zawiera m.in. wapń, magnez, cynk, miedź, potas i fosfor. Jej pozytywny wpływ to leczenie zatwardzenia, wysokiego ciśnienia krwi oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu i ryzyka rozwoju raka żołądka. Skórkę pomarańczy można zetrzeć na tarce i posypać nią szparagi lub fasolkę szparagową. Jest również doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, świetnie będzie również smakować z mięsem.

/ 5Wywar warzywny

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Gotowanie na parze jest najlepsze, jeśli chodzi o warzywa, ponieważ dzięki temu zachowują one swoje składniki odżywcze. Jednak, jeśli gotujesz je normalnie, możesz nadal skorzystać z tych składników, pijąc pozostały po nich wywar. Po schłodzeniu wypij go jak najszybciej, ponieważ cenne substancje szybko ulegają rozpadowi.

/ 5Liście selera

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Lebensmittelfotos / CC BY

Nie wyrzucaj liści selera – stracisz cenne źródło witamin A i C, błonnika i antyoksydantów. Liście mają pięć razy więcej magnezu i wapnia niż sam korzeń. Można je posiekać razem z natką pietruszki i dodawać do potraw. Świetnie smakują z rybą.

/ 5Liście brokułów

Obraz
© Zdjęcie autorstwa liz west / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Wartość odżywcza liści brokułów znacznie przewyższa zalety różyczki tego warzywa, jeśli chodzi o beta-karoten. Jedyne 28 gramów liści dostarczy 90 proc. dziennego zalecanego spożycia witaminy A, w porównaniu do 3 proc. zawartych w różyczce. Możesz zmiksować je blenderem, a potem dodawać do koktajli i zup.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka