9 składników, których nie powinnaś jeść

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego i gazowanego, ale bez zbędnych kalorii, może kusić cię dietetyczny napój gazowany. Jednak zwalcz w sobie tę pokusę, gdyż w takich napojach często znajduje się benzoesan potasu i sód. W połączeniu z witaminą C mogą one tworzyć benzen, który jest rakotwórczy.

Napoje dietetyczne to nie jedyne źródła benzoesanu potasu – często pojawia się on w cydrze jabłkowym, niskotłuszczowych dressingach sałatkowych, syropach, dżemach czy oliwkach, więc czytaj etykiety!

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

/ 8Kukurydza

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Nie panikuj – kolbę kukurydzy możesz zjeść bez większych zastrzeżeń, ale chodzi tu o modyfikowaną skrobię kukurydzianą, maltodekstrynę czy olej kukurydziany. Wszystkie te produkty bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6, które mogą wywoływać stany zapalne, nowotwory i choroby serca ze względu na wydzielanie prostaglandyn i kwasu arachidonowego.

Organizm potrzebuje zarówno kwasów tłuszczowych omega-6, jak i omega-3, ale przeważnie spożywa się więcej tych pierwszych. Aby zrównoważyć stosunek jednych do drugich, ogranicz margarynę, oleje warzywne (np. kukurydziany) i soję oraz jedz więcej łososia, halibuta czy orzechów włoskich.

/ 8Soja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Jing / CC BY

Chociaż często mówi się o soi, że jest zdrowa, tania i bogata w białko, to jednak nie do końca prawda. Proteiny sojowe, izolat sojowy i olej sojowy są obecne w wielu produktach na rynku, a badania pokazują, że mogą one negatywnie wpływać na płodność, obniżać libido i wywoływać wcześniejsze dojrzewanie u dzieci.

Jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub wegańską, najlepiej wybierać soję organiczną i jeść 3 porcje tygodniowo. Inne źródła białka dla wegan to komosa ryżowa, fasola czy orzechy oraz jajka z chowu ekologicznego dla wegetarian.

/ 8Butylowany hydroksyanizol

© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Przetworzona żywność o długiej przydatności do spożycia często pełna jest BHA (E320), który zapobiega psuciu się tłuszczów. Mimo że uznawany jest za bezpieczny, badania pokazały, że wywołuje on nowotwór u zwierząt, co wzmaga obawy o ludzkie zdrowie. Najlepiej więc ograniczyć spożycie produktów przetworzonych zawierających olej, ponieważ często zawierają one BHA.

/ 8Frakcjonowany olej palmowy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

Frakcjonowanie oleju to proces najczęściej stosowany w przypadku oleju palmowego i oleju palmowego z ziaren, który polega na podgrzewaniu oleju, a następnie szybkim chłodzeniu, co dzieli go na frakcje. Olej frakcjonowany nadaje się do zapobiegania topieniu się czekoladowej polewy na słodyczach, ale olej palmowy z ziaren to około 80% tłuszczów nasyconych, które podwyższają poziom "złego" cholesterolu.

/ 8Glutaminian monosodowy

© Zdjęcie autorstwa Luca Nebuloni / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Glutaminian monosodowy to wzmacniacz smaku często stosowany w produktach chińskich, puszkowanych warzywach czy zupach. Oficjalnie uznaje się go za bezpieczny, kiedy jedzony jest w małych ilościach, jednak niektóre osoby skarżą się na migreny i zwiększony apetyt w związku ze spożyciem tego składnika.

/ 8Sztuczne aromaty

© Zdjęcie autorstwa dmsf / CC BY

Sztuczne aromaty nie dostarczają żadnych składników odżywczych i często występują w żywności przetworzonej. Można spotkać je w chlebie, płatkach czy smakowym jogurcie, więc ciężko ich unikać, ale należy to robić do takiego stopnia, do jakiego jest to tylko możliwe.

/ 8Azotan sodowy i azotan

© Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

Azotany dodawane są do mięs jako konserwant, ale mogą tworzyć nitrozoaminy w ciele, które wspomagają rozwój raka. Badania z 2009 roku wykazały, że dzieci, które częściej niż raz w tygodniu jadły mięso z tymi dodatkami miały 74% większe ryzyko zachorowania na białaczkę niż dzieci, które rzadko jadły te pokarmy. Unikaj więc parówek i innych rodzajów przetworzonego mięsa.

/ 8Wzbogacona pszenica

© Zdjęcie autorstwa carrstuff / CC BY

Pełne ziarno jest częścią zdrowej diety, która dostarcza ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik i minerały, ale należy uważać – często zdarza się, że produkty reklamowane jako pełnoziarniste zawierają tylko kilka pełnych ziaren, a głównym składnikiem jest wzbogacona mąka pszenna. Należy więc szukać produktów oznaczonych jako „100% pełnego ziarna”.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka