Amylopektyna - charakterystyka i zastosowanie

Amylopektyna jest związkiem chemicznym pochodzenia organicznego, a także wielocukrem, który posiada mocno rozgałęzioną budową. Co warto o niej wiedzieć?

Amylopektyna to związek chemiczny pochodzenia organicznego, a także wielocukier, charakteryzujący się mocno rozgałęzioną budową. Występuje w pszenicyAmylopektyna to związek chemiczny pochodzenia organicznego, a także wielocukier, charakteryzujący się mocno rozgałęzioną budową. Występuje w pszenicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest amylopektyna?

Amylopektyna to związek chemiczny pochodzenia organicznego, a także wielocukier, charakteryzujący się mocno rozgałęzioną budową. Stanowi jeden z najważniejszych składników skrobi, czyli roślinnego polisacharydu zbudowanego wyłącznie z cząsteczek D-glukozy, obecnego w takich produktach żywnościowych jak:

Amylopektyna występująca w otoczce skrobi, zbudowana jest z krótkich, prostych łańcuchów, złożonych z około 30 jednostek glukozy, które są ze sobą połączone wiązaniami 1-4-glikozydowymi. Warto podkreślić, że co 24-30 reszt glukozowych występuje rozgałęzienie utworzone przez wiązanie 1-6-glikozydowe, co wpływa na powstanie rozległej, krzaczastej struktury. Cząsteczki tytułowego związku chemicznego mogą posiadać setki tysięcy reszt glukozowych.

Związek określany mianem amylopektyny jest nie jest rozpuszczalny w wodzie, ale w kontakcie z nią doprowadza do pęcznienia. W wysokich stężeniach wykazuje zdolności żelotwórcze.

Zastosowanie amylopektyny

Amylopektyna stanowi składnik koncentratów węglowodanowych oraz preparatów węglowodanowo-białkowych, po które często sięgają osoby uprawiające aktywności fizyczne o charakterze wytrzymałościowym. Do ćwiczeń wytrzymałościowych zaliczyć można np. bieganie, jazdę na rowerze, pływanie, skakanie na skakance.

Amylopektyna, ze względu na swoje właściwości dodawana jest do produktów kosmetycznych jako substancja wiążąca, a także kontrolująca lepkość tych substancji, które są trudno rozpuszczalne w roztworach wodnych. Co ciekawe, amylopektyna zapobiega także wysychaniu preparatów kosmetycznych, ponieważ doskonale zatrzymuje wilgoć.

Znaleźć można ją zarówno w balsamach pielęgnacyjnych do ust, ale również produktów kolorowych takich jak szminki, błyszczyki czy konturówki do ust. W kosmetykach amylopektyna może pełnić rolę humentanta, substancji kondycjonującej, lepiszcza, składnika konsystencjotwórczego, substancji regulującej lepkość, ale również substancji nawilżającej i wygładzającej.

Amylopektyna i amyloza – podobieństwa i różnice

Jakie są podobieństwa między amylopektyną, a amylozą? Każda z tych substancji składa się z jednostek D-glukozy. Każda z nich występuje w skrobi. Amylopektyna jest rozgałęzionym polimerem jednostek D-glukozy. Jej zawartość w skrobi wynosi około 80 procent. Dla porównania, amylozy w skrobi występuje około 20 procent.

Amylopektyna posiada zarówno wiązania glikozydowe α 1-4, jak i wiązania glikozydowe α 1-6. Amyloza złożona jest z łańcuchów 1-4-glikozydowych. Amylozę można całkowicie zhydrolizować enzymami α-amylazy i β-amylazy, z kolei amylopektyny nie.

Amyloza i amylopektyna to dwa rodzaje polisacharydów, które można znaleźć w granulkach skrobi. Mają zarówno różnice strukturalne i chemiczne, jak i podobieństwa. Główna różnica między amylozą a amylopektyną polega na tym, że amyloza jest polimerem o łańcuchu prostym, podczas gdy amylopektyna jest polimerem o łańcuchu rozgałęzionym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka