Analizujemy składy chrzanów w słoiczkach
Chrzan to produkt, po który sięgamy zazwyczaj w Wielkanoc. Ten w korzeniu wkładamy do koszyczka, a tarty jadamy jako dodatek do wędlin czy sałatek.
W ferworze świątecznych przygotowań, sięgamy często po chrzan ze sklepu, sądząc, że to produkt prawie taki sam, jak ten przyrządzony w domu. I tu możemy się mylić.
Przyjrzeliśmy się składom 6 gotowych chrzanów i przeanalizowaliśmy je z Dorotą Hucał, dietetykiem. Co się okazało?
Zobacz także: Brzuch puchnie, pojawia się gorączka. Nie każdy wie, że to objawy zapalenia wątroby
Chrzan w słoiczku - jaki ma skład?
Chrzan to produkt, po który sięgamy zazwyczaj w Wielkanoc. Ten w korzeniu wkładamy do koszyczka, a tarty jadamy jako dodatek do wędlin czy sałatek.
W ferworze świątecznych przygotowań, sięgamy często po chrzan ze sklepu, sądząc, że to produkt prawie taki sam, jak ten przyrządzony w domu. I tu możemy się mylić.
Przyjrzeliśmy się składom 6 gotowych chrzanów i przeanalizowaliśmy je z Dorotą Hucał, dietetykiem. Co się okazało?
Zobacz także: Brzuch puchnie, pojawia się gorączka. Nie każdy wie, że to objawy zapalenia wątroby
Kowalewski - Chrzan delikatesowy tarty, ok. 3 zł
Kupując tego typu produkt, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na zawartą w nim ilość chrzanu. Jak się okazuje, może być go bardzo niewiele. Oczywiście należy wybierać ten z największą jego zawartością.
Produkt marki Kowalewski charakteryzuje się najmniejszą ilością chrzanu ze wszystkich w naszym rankingu. Ma go jedynie 44 proc. Reszta to dodatki.
Jakie? Przede wszystkim środki dodające smaku, konserwanty, "wypełniacze", przeciwutleniacze i zagęstniki. Znajdują się one zresztą w każdym z analizowanych przez nas produktów.
Zobacz także: Włóż jajko do wody. Od razu sprawdzisz, czy jest świeże
Smak - chrzan tarty, ok. 2 zł
W produkcie marki "Smak" zawartość chrzanu także nie jest zbyt duża - 61 proc.
Sporo jest natomiast wypełniaczy (olej rzepakowy, błonnik roślinny, substancje zagęszczające).
Zobacz także: Zmniejsza ryzyko zawału aż o 20 procent. Cenna witamina
Vitae d'Oro, ok. 2 zł
Produkt marki Vitae d'Oro także ma średnią zawartość chrzanu. Brak w nim wypełniaczy typu błonnik roślinny, ale występują substancje zagęszczające. Dodatek mleka w proszku powoduje, że smak chrzanu jest łagodniejszy.
W zależności od ceny, chrzany mogą mieć różną zawartość dodatkowych substancji.
- Nie są one szkodliwe dla zdrowia, aczkolwiek nie po to kupujemy chrzan, żeby w słoiczku dostać olej rzepakowy lub błonnik roślinny. Mączka chleba świętojańskiego, guma guar i guma ksnatanowa – są to zagęstniki, pozwalają więc na to, aby produkt o rzadkiej konsystencji, czyli z dużą zawartością wody, stał się gęstszy. Nie są niezdrowe, ale też nie są w chrzanie potrzebne – wyjaśnia Dorota Hucał.
Krakus - chrzan, ok. 3 zł
- Średnia zawartość chrzanu (60 proc.), brak wypełniaczy typu błonnik roślinny, ale występują substancje zagęszczające - tak o produkcie marki Krakus wypowiada się dietetyk.
I jednocześnie podkreśla, że sygnałem ostrzegawczym znowu powinien być tutaj konserwant E223. Jeśli jemy sporo produktów, w których on występuje, możemy nieświadomie narażać się na zatrucia pokarmowe.
- Objawy przedawkowania to między innymi wysypki skórne, pokrzywki, zaostrzenie objawów astmy. Na dodatek pirosiarczyn sodu obniża zawartość niektórych witamin w produktach spożywczych – zauważa dietetyczka.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Chcesz wyeliminować z diety cukier? Jest słodzik, który możesz jeść bez obaw
Reypol - chrzan tarty, ok. 3 zł
Zaletą produktu marki Reypol jest największa zawartość chrzanu (80 proc.) oraz brak konserwantu pirosiarczynu sodu. - Występują zagęstniki, ale przy stosunkowo dużej zawartości korzenia chrzanu nie jest to problemem - zaznacza Dorota Hucał.
Konserwant w chrzanie jest jednocześnie najbardziej szkodliwym składnikiem na liście.
- Pirosiarczyn sodu (E223) to środek przeciwdziałający rozwojowi bakterii i pleśni. Jeżeli jest spożywany w małych ilościach, nie ma negatywnych skutków dla zdrowia. Jednak jest on powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym (np. w mrożonkach, świeżych i suszonych owocach, warzywach, pieczywie, ciastkach, dżemach), dlatego łatwo może dojść do przedawkowania, a to już bywa nieprzyjemne – mówi Dorota Hucał.
I podkreśla, że chrzan domowy powinien składać się tylko z korzenia chrzanu doprawionego sokiem z cytryny lub octem i cukrem.
Zobacz także: Co się dzieje, gdy codziennie pijesz sok pomidorowy?