Badamy skład popularnych jogurtów pitnych
Znajdziemy je we wszystkich sklepach i supermarketach. Orzeźwiają oraz dobrze smakują z płatkami bądź jako samodzielna przekąska. Producenci zachwalają jogurty pitne jako źródło owoców, a co za tym idzie – witamin i składników mineralnych.
Jak jednak jest naprawdę? Wraz z dietetykiem postanowiliśmy przyjrzeć się składom tych najpopularniejszych. Na naszej liście znajdziemy produkty firmy Mlekpol, Danone, Jogobella. Krasnystaw oraz Jovi.
Czy rzeczywiście są takie zdrowe?
Zobacz też: Filet z piersi czy udko? Oto, która część kurczaka jest najzdrowsza
Truskawkowy jogurt do picia firmy Jogobella
W składzie truskawkowego jogurtu do picia firmy Jogobella znajdziemy tylko 6 proc. musu truskawkowego... z koncentratu. Reszta składników to dekstroza, aromat, koncentrat z czarnej marchwi i żywe kultury bakterii.
- Czym jest dekstroza? To cukier prosty, którego działanie jest bardzo podobne do glukozy. Bardzo szybko podnosi poziom cukru we krwi. Jego indeks glikemiczny wynosi aż 100. Jeżeli chodzi o 6 proc. zawartość owoców – patrząc na inne produkty tego typu, to naprawdę sporo – mówi Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka, autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Jak dodaje ekspertka, produkt zawiera bardzo dużo węglowodanów.
- A to właśnie ich nadmiar jest odpowiedzialny za wzrost naszej wagi. W jogurcie znajdziemy ich ok. 40g. To odpowiednik aż 8 łyżeczek cukru! - komentuje.
Zobacz również: Brak ochoty na seks, nagłe tycie. Objawy świadczą o poważnej chorobie
Jogurt pitny jeżyna - malina bez laktozy firmy Mlekpol
Na naszej liście znalazł się też produkt dla osób z nietolerancją laktozy. Jogurt pitny o smaku malinowo-jeżynowym firmy Mlekpol w swoim składzie ma wsad owocowy.
Zawiera on cukier, sok jeżynowy i malinowy, skrobię kukurydzianą, fruktozę, koncentrat z marchwi, aronii i winogron oraz aromat. Oprócz tego znajdziemy w nim mleko i żywe kultury bakterii jogurtowych.
- Wsad owocowy to łącznie ok. 3 proc. Jogurt nie ma zbędnych chemicznych ulepszaczy. Minusem jest zawartość cukru. Na dodatek skład wsadu zaczyna się właśnie od niego. Na co to wskazuje? Cukru jest więcej niż owoców. Porcja jogurtu to 23g węglowodanów, czyli odpowiednik 4,5 łyżeczki cukru – wymienia dietetyk.
Zobacz również: Przez jedno zdjęcie internauci zmieszali modelkę z błotem. Kobieta nie wytrzymała
Napój jogurtowy o smaku truskawka - kiwi firmy Jovi
Kolejnym produktem, któremu się przyjrzeliśmy jest napój jogurtowy o smaku truskawka-kiwi. Co ma w składzie? Mleko pasteryzowane, serwatkę odtworzoną, wodę, cukier, skrobię modyfikowaną kukurydzianą, syrop glukozowo-fruktozowy, odtłuszczone mleko w proszku i aromat. Ale to nie wszystko.
Oprócz tego jogurt skrywa zaledwie 0,05 proc. soku z truskawkowego soku zagęszczonego oraz 0,05 proc. soku z soku zagęszczonego o smaku kiwi. Do tego koncentrat z marchwi i soku z buraka ćwikłowego oraz barwniki i żywe kultury bakterii.
- Tutaj cukier jest w składzie na trzecim miejscu. Co ciekawe, woda jest tuż przed nim! Mamy też syrop glukozowo-fruktozowy. Jakikolwiek byłby dalszy skład produktu, ten składnik eliminuje go bezwzględnie jako produkt do spożycia – wymienia dietetyk.
Zobacz również: Skutki odczujesz po latach. Nawyki, które zwiększają ryzyko demencji
Napój jogurtowy o smaku brzoskwinia - marakuja firmy Danone
Czas na napój jogurtowy o smaku brzoskwinia-marakuja firmy Danone. Co znajdziemy w składzie? 41 proc. produktu to mleko. Następnie mamy serwatkę odtworzoną, wodę, cukier, skrobię modyfikowaną, 0,85 proc. brzoskwiń i 0,15 proc. soku z marakui odtworzonego z soku zagęszczonego, aromat, barwnik i żywe kultury bakterii jogurtowych.
- Tutaj również mamy wodę i cukier. Do tego brzoskwinie, barwniki i sok. Same węglowodany. Porcja jogurtu stanowi 4,5 łyżeczki cukru – wymienia dietetyczka.
Zobacz też: 7 grzechów głównych, które prowadzą do zawału i udaru
Jogurt truskawkowy do picia firmy Krasnystaw
Zbadaliśmy też skład jogurtu truskawkowego do picia "Joguś". Produkt zawiera: mleko, cukier, 1,6 proc. truskawek, skrobię modyfikowaną kukurydzianą, aromat, barwniki i żywe kultury bakterii.
- Tutaj też cukier przed owocami. Co wybieram? Po żaden z tych produktów nie sięgnęłabym z przekonaniem, że dokonuje zdrowego zakupu. Najlepiej będzie, jeżeli sami kupimy kefir i dodamy do niego truskawek. Mogą być nawet te mrożone poza sezonem, gdyż nie tracą wcale wielu witamin – dodaje ekspertka.