Błędy żywieniowe po polsku - Czy żywienie dzieci to wyzwanie?

Błędy żywieniowe po polsku - Czy żywienie dzieci to wyzwanie?Błędy żywieniowe po polsku - Czy żywienie dzieci to wyzwanie?

Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka, a zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA pokazują trudności rodziców w żywieniu najmłodszych – szczególnie na etapie karmienia piersią, rozszerzania diety i żywienia po 1. roku życia. Jak żywione są polskie dzieci oraz jak duże ma to znaczenie dla ich zdrowia – zarówno teraz, jak i w przyszłości?

Proces programowania żywieniowego ma miejsce w 1000 pierwszych dni życia – rozpoczyna się na etapie ciąży i trwa przez pierwsze lata. To właśnie wtedy sposób żywienia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i przyszłego zdrowia niemowlęcia. Najlepszym pokarmem po narodzinach jest mleko mamy. Właśnie dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jego wyłączne podawanie do 6. miesiąca życia malucha. Mimo tych zaleceń wyniki najnowszego badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” pokazują, że zaledwie 54% mam w Polsce karmi piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia.

Zbyt krótkie karmienie piersią

Kiedy ok. 6. miesiąca życia dziecka mleko mamy przestaje zaspokajać wszystkie potrzeby intensywnie rozwijającego się organizmu, przychodzi czas rozszerzania diety. Etap ten jest kluczowy, ponieważ to wtedy kształtują się nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Wprowadzenie nowych smaków do menu malucha powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują wyniki badania, aż 61% niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, co oznacza, że aż 2/3 polskich rodziców nie stosuje się do zaleceń żywieniowych. Zbyt wczesne wprowadzanie posiłków uzupełniających do diety dziecka to mniejsza ilość spożywanego przez niego mleka matki. W związku z tym niemowlę otrzymuje niewystarczającą ilość odpowiednich składników odżywczych oraz przeciwciał, czego skutkiem może być osłabiona odporność. Z badania wynika, że sposób żywienia dzieci do 1. roku życia odbiega od norm dla jodu, witaminy D i żelaza, w dodatku aż 30% niemowląt otrzymuje posiłki dosalane.

Żywienie dzieci to dla wielu rodziców prawdziwe wyzwanie
Żywienie dzieci to dla wielu rodziców prawdziwe wyzwanie

Nieodpowiednia dieta Juniora

Alarmujący jest fakt, że aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie. Kolejnym, bardzo poważnym oraz często popełnianym błędem jest zbyt duża ilość soli i cukru w diecie najmłodszych. 75% dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru, a 83% otrzymuje posiłki dosalane. Duża zawartość soli i cukru w posiłkach może wykształcić u dziecka niewłaściwe nawyki żywieniowe, które mogą się utrwalić i przetrwać nawet do dorosłego życia, a także zwiększa ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób dietozależnych.

Rozwiązanie: edukacja

Ogromną rolę w budowaniu świadomości rodziców na temat roli żywienia w pierwszych latach życia pełnią programy edukacyjne do nich skierowane, np. „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Prowadzenie skutecznej edukacji wśród kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także rodziców najmłodszych dzieci jest kluczowe dla zdrowia przyszłych pokoleń. Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci znaleźć można na stronie edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia www.1000dni.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka