Cała prawda o witaminie D 

Czy nie byłoby wspaniale, gdyby jedna witamina miała moc wpływania na mocne kości, chronienie przed cukrzycą, rakiem, chorobami serca oraz depresją? A jeśli dodatkowo pomagałaby zrzucić wagę? Dzisiejsze badania pokładają wielkie nadzieje w witaminie pochodzącej z reakcji skóry na promienie słoneczne, niektórych produktów żywieniowych oraz suplementów. To witamina D. Sprawdź, co o niej wiesz!

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Bradley Stemke / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 10Witamina D wzmacnia kości

Witamina D ma decydujące znaczenie w utrzymaniu zdrowych kości, zarówno dzieci, jak i osób starszych. Pomaga wchłaniać z pożywienia wapń. U dorosłych dzienna dawka witaminy D oraz wapnia wpływa na zapobieganie złamaniom i kruchym, łamliwym kościom. Dzieci jej potrzebują, aby zbudować mocne kości oraz zapobiec krzywicy.

/ 10Witamina D a stwardnienie rozsiane

Obraz

Stwardnienie rozsiane występuje częściej na terenach, gdzie rzadziej świeci słońce. Przez wiele lat badacze dopatrywali się związku pomiędzy witaminą D, brakiem słońca a stwardnieniem rozsianym (SM) – autoimmunologicznym schorzeniem, które prowadzi do zniszczenia nerwów. Niektóre badania sugerują, że przyczyną SM może być gen, który prowadzi do zmniejszonej przyswajalności witaminy D.

/ 10Witamina D a otyłość

Obraz

Badania wykazują, że ludzie cierpiący na otyłość mają zbyt małą ilość witaminy D w organizmie. Tłuszcz powoduje jej „uwięzienie”, co czyni ją mniej przyswajalną. Nadal nie jest jasne, czy to otyłość powoduje spadek witaminy D w organizmie, czy jest na odwrót. Niektórzy dietetycy uważają, że suplementacja przy niskokalorycznej diecie może pomóc osobom z otyłością w zrzuceniu wagi.

/ 10Niski poziom witaminy D a depresja

Obraz
© Zdjęcie autorstwa KellyB. / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Witamina D pełni ważną rolę w rozwoju mózgu i jego funkcji. Niektóre badania pokazują, że duże jej dawki mogą zmniejszyć objawy łagodnej depresji.

/ 10W jaki sposób słońce dostarcza witaminę D?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Visit St. Pete/Clearwate / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Większość ludzi czerpie witaminę D ze słońca. Kiedy promienie słoneczne docierają do skóry, organizm sam ją produkuje. Wystarczy przebywać na słońcu od 5 do 10 minut, aby wygenerował wystarczającą ilość tej witaminy.

/ 10Kiedy dostarczać witaminę D z pożywienia?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Zachmurzone dni, mała ilość światła w zimie, a także używanie kremów przeciwsłonecznych wpływają na brak dostatecznej ilości witaminy D. Również starsi ludzie oraz osoby o ciemniejszej karnacji nie produkują jej wystarczającej ilości. Eksperci radzą, by dostarczać ją wtedy także z jedzenia oraz suplementów.

/ 10Gdzie znajdziesz witaminę D?

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Choć nie ma wielu produktów bogatych w witaminę D, niektóre ryby stanowią wyjątek. Są to miecznik, łosoś i makrela. Tuńczyk i sardynki również ją zawierają, ale w znacznie mniejszych ilościach. Niewielkie ilości tej witaminy można znaleźć w żółtkach jajek, wołowinie, mleku oraz płatkach.

/ 10Rozpocznij dzień od witaminy D

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PENEBAR / CC BY

Rozpocznij dzień śniadaniem, które zawiera odpowiednią ilość witaminy D. Wybierz takie produkty, jak mleko, mleko sojowe, sok pomarańczowy, płatki, chleb oraz jogurt.

/ 10Suplementy z witaminą D

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Colin Dunn / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D oprócz słońca jest pożywienie. Ale jeśli w twojej diecie brak jest produktów będących jej źródłem – wypróbuj suplementy. Większość multiwitamin zawiera 400 IU witaminy D.

10 / 10Jak poznać, że cierpisz na niedobór witaminy D?

Obraz

Jest wiele czynników, które mogą przyczynić się do niedoboru witaminy D w organizmie. Są to:

  • wiek (50. rok życia i wyżej),
  • ciemny kolor skóry,
  • nadwaga, otyłość, operacja wszczepienia by-passów,
  • alergia na mleko, nietolerancja laktozy,
  • choroby wątroby oraz przewodu pokarmowego, np. celiakia, choroba Crohna.
Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka