Skrobia oporna - rodzaje, właściwości, źródła występowania

Mniejsze ryzyko kamicy nerkowej, niższy cholesterol i ochrona przed rakiem jelita grubego – skrobia oporna ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Znaleźć ją można m.in w fasoli, w zielonych bananach i ziemniakach.

Zielone bananyZielone banany
Źródło zdjęć: © 123RF
Dorota Krupińska-Ziętkowska

Skrobia to węglowodan, który nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego i nie wchłania się w jelicie cienkim. Jest zaliczana do składników nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego. W jelicie grubym staje się pożywką dla flory bakteryjnej.

Skrobia oporna - rodzaje

RS1 –to pierwszy rodzaj skrobi, fizycznie jest niedostępna. Zawarta jest w nieuszkodzonych komórkach roślinnych, w całych ziarnach zbóż. Jest nietrawiona w przewodzie pokarmowym.

Drugi rodzaj skrobi opornej to RS2. Ziarna skrobi występują w surowych ziemniakach, niedojrzałych bananach, nasionach roślin strączkowych.

Ekologiczne warzywa i owoce

Trzeci rodzaj, RS3 (czyli skrobia zretrogradowana), powstaje w przetworzonej żywności, ugotowanej i schłodzonej, np. w ziemniakach, ryżu, makaronie, płatkach zbożowych.

Istnieje jeszcze RS4, czyli skrobia zmodyfikowana chemicznie lub fizycznie.

Skrobia oporna - prozdrowotne właściwości

Badania naukowe potwierdziły dobroczynny wpływ skrobi na nasz organizm. Kwas masłowy, który powstaje w wyniku fermentacji skrobi opornej, chroni jelito grube przed stanami zapalnymi i nowotworami. Skrobia oporna obniża też tzw. indeks glikemiczny i zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku. Ta informacja jest szczególnie istotna dla diabetyków i dla tych, którzy dbają o właściwą masę ciała.

Udowodniono, że ten składnik pokarmu obniża także cholesterol i trójglicerydy. Skrobia odgrywa dużą rolę w zapobieganiu kamicy nerkowej i dny moczanowej - dzięki niej w surowicy maleje stężenie kwasu moczowego. ****

Po skrobię oporną warto też sięgnąć dlatego, że zwiększa wchłanianie magnezu oraz wapnia z produktów żywnościowych. 

Skrobia oporna - gdzie ją znaleźć?

Skrobia to bardzo cenny składnik, który służy naszemu zdrowiu. Powinniśmy włączyć ją do naszej codziennej diety. Zalecana dawka to 20 gramów dziennie. Nie należy jednak przesadzać z ilością - jedząc więcej niż 50 gramów dziennie, możemy się narazić na wzdęcia i biegunki.

 

W jednym bananie o zielonej skórce znajduje się 6 gramów skrobi, pół szklanki ziemniaków to 4 gramy skrobi, a trzy kromki czerstwiejącego chleba razowego zawierają ok. 2 gramów tego składnika. W 100 gramach płatków zbożowych jest ok. 6 gramów skrobi.

 

Ten cenny składnik znajdziemy również w brązowym ryżu, makaronie, soczewicy gotowanej, otrębach pszennych, fasoli. Najwięcej zawierają wystudzone produkty.

Im chłodniejsze danie, tym więcej tworzy się skrobi opornej, a danie jest mniej kaloryczne. Ważne jest to zwłaszcza dla osób, które próbują zrzucić kilka kilogramów. Dietetycy polecają zimny ryż z owocami, sałatki z makaronem, ziemniakami i ryżem. Smaczne i zdrowe, a w dodatku ułatwiają odchudzanie.

 

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka