Chroni przed rakiem. "Lokalizuje komórki nowotworowe i zatrzymuje ich rozwój"

Zielona papryczka chili to skarbnica korzystnych dla zdrowia substancji, których właściwości potwierdzają liczne badania naukowe. Mimo intensywnego smaku ma wiele zdrowotnych zalet. Dlaczego warto ją spożywać regularnie?

Bogactwo zdrowia. Działa antyrakowo i przeciwzapalne, uśmierza bólBogactwo zdrowia. Działa antyrakowo i przeciwzapalne, uśmierza ból
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Zmniejsza ryzyko rozwoju raka

Nawet jeśli niektórzy mogą narzekać na jej ostry smak, zielona papryczka chili jest nieoceniona w walce z problemami jelitowymi. Dzięki dużej zawartości błonnika, papryczka chili pomaga oczyścić jelita z nagromadzonych resztek jedzenia.

Co więcej, kapsaicyna obecna w papryczce chili, hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori, co pomaga chronić przed wrzodami żołądka. Ta bakteria jest również główną przyczyną rozwoju raka żołądka.

Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili badanie, w którym podawali kapsaicynę zwierzętom laboratoryjnym. Ich odkrycia były zdumiewające.

Grupa badaczy stwierdziła, że kapsaicyna "lokalizowała komórki nowotworowe i zatrzymywała ich rozwój". Co więcej, nie wykazywała negatywnych skutków dla zdrowia zwierząt.

Ułatwia odchudzanie

Ta pikantna przyprawa jest znana z korzystnych efektów związanych z redukcją tłuszczu, co z pewnością docenią osoby, które pragną schudnąć. Jej spożywanie przyspiesza metabolizm i powoduje, że uczucie sytości po jedzeniu utrzymuje się dłużej.

Chroni przed chorobami przewlekłymi

Ale to niejedyne dobroczynne właściwości kapsaicyny. Inne badania dowiodły, że w odpowiednio dostosowanych dawkach substancja wpływa na produkcję cholesterolu w wątrobie, a także obniża jego poziom we krwi.

Kapsaicyna może również zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 oraz zapalenie trzustki, co potwierdzili naukowcy z Kanady.

Nie można też pominąć faktu, że zielone papryczki chili mogą zapobiegać powstawaniu zatorów w układzie krążenia, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia chorych.

Ostra przyprawa wspiera również regenerację i odporność, ponieważ chroni organizm przed infekcjami. Oczyszcza także drogi oddechowe i ma właściwości rozgrzewające. Warto dodawać ją do potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka