Co Amerykanie jedzą na Święto Dziękczynienia?
Dzień Dziękczynienia, czyli tzw. Thanksgiving Day to jedna z najważniejszych dat w amerykańskim kalendarzu. Dzień, który tradycyjnie większość Amerykanów spędza w gronie najbliższych, pokonując nieraz setki kilometrów, by na kilka godzin usiąść z rodziną przy wspólnym stole.
Tradycyjnie święto przypada w czwarty czwartek listopada. Obchodzone jest na pamiątkę pierwszych udanych żniw osadników, którzy odkryli Nowy Świat. To dzień podwójnie ważny, bo od tego momentu Amerykanie rozpoczynają sezon świąteczny na całego.
Jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę w tym dniu i w tym wypadku Amerykanie są absolutnymi tradycjonalistami. Na stołach od lat królują te same potrawy.
Tego dnia nikt nie liczy kalorii. A trzeba przyznać, że serwowane dania nie należą do dietetycznych.
Jak karp w wigilię
Indyk odgrywa w tym dniu pierwsze skrzypce. Scena z indykiem w roli głównej "wjeżdżającym" na stół przewija się w większości filmów i seriali, które pokazują Dzień Dziękczynienia. Mięso musi być oczywiście pieczone, potem następuje uroczyste krojenie i wszyscy delektują się jego rozpływającym się w ustach smakiem.
Mięso indycze jest bogate w witaminy z grupy B oraz cynk i selen. Ale to nie jedyne walory tego dania. Indyk zawiera dużo białka i stosunkowo niewiele tłuszczów, co powoduje, że ten rodzaj drobiu jest dobrze przyswajany przez oraganizm.
Indyk urósł do roli jednego z amerykańskich znaków firmowych. Podobno Benjamin Franklin uważał nawet, że to właśnie ten ptak powinien być narodowym symbolem USA, a nie orzeł bielik. Historycy podkreślają, że tradycja podawania indyka przyszła z czasem, bo zarówno w 1621 roku, jak i w pierwszych latach osadnictwa najpewniej sięgano po dzikie ptactwo.
Indyk musi opływać w sosie z żurawiny
Pieczony indyk tradycyjnie powinien być podany z sosem żurawinowym. Przygotowuje się go prosto i szybko. Wystarczy w rondelku ugotować żurawinę, cukier, wodę i gotowe.
Żurawina słynie ze swoich antybakteryjnych właściwości. Wielu lekarzy zaleca jej jedzenie osobom, które mają problemy z układem moczowym. Dodatowo żurawina zawiera flawonoidy, dzięki czemu pomaga opóźniać procesy starzenia organizmu.
Amerykanie zazwyczaj podają sos żurawinowy na zimno. Zaś sam indyk według tradycyjnej receptury jest nadziewany chlebem, masłem i cebulą.
Jeden z największych producentów indyków – amerykańska firma Butterball uruchamia w tym okresie specjalną infolinię Butterball Turkey Talk-Line, na której można uzyskać poradę jak przygotować danie w wersji idealnej. Podobno chętnych na skorzystanie z pilnej pomocy infolinii nie brakuje, a liczba telefonów liczona jest w tysiącach.
Puree ze słodkich ziemniaków
Na stole koniecznie musi się też pojawić puree, najczęściej ze słodkich ziemniaków. Amerykanie chętnie decydują się na najbardziej kaloryczną wersję potrawy dodając do ziemniaków mnóstwo masła i tłustej śmietany. To jaki rodzaj ziemniaków jest serwowany zależy od tradycji danej rodziny.
Słodkie ziemniaki są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw. Są przede wszystkim dobrym źródłem węglowodanów. Dietetycy zalecają je zwłaszcza osobom, które borykają się z problemami trawiennymi.
Chleb kukurydziany
Czasami przed daniem głównym serwowana jest zupa krem, najczęściej z dyni. Dodatkowo jako przekąska/przystawka - tu forma jest dowolna, zawsze pojawia się chleb kukurydziany. Co ciekawe, o ile same wersje podania potraw różnią się w różnych stanach, to chleb kukurydziany jest czymś co pojawia się absolutnie w każdym zakątku Ameryki.
Chleb upieczony na bazie mąki kukurydzianej jest świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Przede wszytskim jest cennym źródłem błonnika, witamin A, D i E, a do tego nie zawiera glutenu.
Pumpkin pie
Na deser koniecznie musi być ciasto dyniowe, czyli tzw. pumpkin pie. Amerykanie najczęściej podają je w wersji tarty z masą dyniową z dodatkiem korzennych przypraw i cukru. Czasami ciasto serwowane jest z bitą śmietaną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl