Co Amerykanie jedzą na Święto Dziękczynienia?

Dzień Dziękczynienia, czyli tzw. Thanksgiving Day to jedna z najważniejszych dat w amerykańskim kalendarzu. Dzień, który tradycyjnie większość Amerykanów spędza w gronie najbliższych, pokonując nieraz setki kilometrów, by na kilka godzin usiąść z rodziną przy wspólnym stole.

Tradycyjnie święto przypada w czwarty czwartek listopada. Obchodzone jest na pamiątkę pierwszych udanych żniw osadników, którzy odkryli Nowy Świat. To dzień podwójnie ważny, bo od tego momentu Amerykanie rozpoczynają sezon świąteczny na całego.

Jedzenie odgrywa bardzo ważną rolę w tym dniu i w tym wypadku Amerykanie są absolutnymi tradycjonalistami. Na stołach od lat królują te same potrawy.

Tego dnia nikt nie liczy kalorii. A trzeba przyznać, że serwowane dania nie należą do dietetycznych.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

/ 5Jak karp w wigilię

Obraz
© iStock

Indyk odgrywa w tym dniu pierwsze skrzypce. Scena z indykiem w roli głównej "wjeżdżającym" na stół przewija się w większości filmów i seriali, które pokazują Dzień Dziękczynienia. Mięso musi być oczywiście pieczone, potem następuje uroczyste krojenie i wszyscy delektują się jego rozpływającym się w ustach smakiem.

Mięso indycze jest bogate w witaminy z grupy B oraz cynk i selen. Ale to nie jedyne walory tego dania. Indyk zawiera dużo białka i stosunkowo niewiele tłuszczów, co powoduje, że ten rodzaj drobiu jest dobrze przyswajany przez oraganizm.

Indyk urósł do roli jednego z amerykańskich znaków firmowych. Podobno Benjamin Franklin uważał nawet, że to właśnie ten ptak powinien być narodowym symbolem USA, a nie orzeł bielik. Historycy podkreślają, że tradycja podawania indyka przyszła z czasem, bo zarówno w 1621 roku, jak i w pierwszych latach osadnictwa najpewniej sięgano po dzikie ptactwo.

/ 5Indyk musi opływać w sosie z żurawiny

Obraz
© iStock

Pieczony indyk tradycyjnie powinien być podany z sosem żurawinowym. Przygotowuje się go prosto i szybko. Wystarczy w rondelku ugotować żurawinę, cukier, wodę i gotowe.

Żurawina słynie ze swoich antybakteryjnych właściwości. Wielu lekarzy zaleca jej jedzenie osobom, które mają problemy z układem moczowym. Dodatowo żurawina zawiera flawonoidy, dzięki czemu pomaga opóźniać procesy starzenia organizmu.

Amerykanie zazwyczaj podają sos żurawinowy na zimno. Zaś sam indyk według tradycyjnej receptury jest nadziewany chlebem, masłem i cebulą.

Jeden z największych producentów indyków – amerykańska firma Butterball uruchamia w tym okresie specjalną infolinię Butterball Turkey Talk-Line, na której można uzyskać poradę jak przygotować danie w wersji idealnej. Podobno chętnych na skorzystanie z pilnej pomocy infolinii nie brakuje, a liczba telefonów liczona jest w tysiącach.

/ 5Puree ze słodkich ziemniaków

Obraz
© iStock

Na stole koniecznie musi się też pojawić puree, najczęściej ze słodkich ziemniaków. Amerykanie chętnie decydują się na najbardziej kaloryczną wersję potrawy dodając do ziemniaków mnóstwo masła i tłustej śmietany. To jaki rodzaj ziemniaków jest serwowany zależy od tradycji danej rodziny.

Słodkie ziemniaki są uznawane za jedne z najzdrowszych warzyw. Są przede wszystkim dobrym źródłem węglowodanów. Dietetycy zalecają je zwłaszcza osobom, które borykają się z problemami trawiennymi.

/ 5Chleb kukurydziany

Obraz
© iStock

Czasami przed daniem głównym serwowana jest zupa krem, najczęściej z dyni. Dodatkowo jako przekąska/przystawka - tu forma jest dowolna, zawsze pojawia się chleb kukurydziany. Co ciekawe, o ile same wersje podania potraw różnią się w różnych stanach, to chleb kukurydziany jest czymś co pojawia się absolutnie w każdym zakątku Ameryki.

Chleb upieczony na bazie mąki kukurydzianej jest świetną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Przede wszytskim jest cennym źródłem błonnika, witamin A, D i E, a do tego nie zawiera glutenu.

/ 5Pumpkin pie

Obraz
© iStock

Na deser koniecznie musi być ciasto dyniowe, czyli tzw. pumpkin pie. Amerykanie najczęściej podają je w wersji tarty z masą dyniową z dodatkiem korzennych przypraw i cukru. Czasami ciasto serwowane jest z bitą śmietaną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka