Co jest zdrowsze – szpinak czy jarmuż?

Jarmuż i szpinak to jedne z najzdrowszych warzyw. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, koktajli czy dietetycznych przekąsek. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Nie bez powodu warzywa zaliczane są do grupy produktów zwanych superfood - dostarczają nam ogromną dawkę witamin oraz składników mineralnych. Co jest lepsze – jarmuż czy szpinak?

Zielone warzywa są prawdziwą bombą witaminową, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas.Zielone warzywa są prawdziwą bombą witaminową, dlatego powinny znaleźć się w diecie każdego z nas.
Źródło zdjęć: © Grafika / Shutterstock
Katarzyna Krupka

Wartości odżywcze

Zalety szpinaku są ogromne. Jest doskonałym źródłem witaminy A, odpowiadającej za zdrową skórę i oczy – 180 g warzywa pokrywa 56 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak to jarmuż jest jej prawdziwą skarbnicą, bo 130 g tej rośliny pokrywa 188 proc.

Porcja szpinaku (100 g) jest prawie o połowę mniej kaloryczna niż taka sama ilość jarmużu. Warzywa zawierają zbliżoną porcję błonnika (szpinak ok. 2,6 g, jarmuż - 3,8 g w 100 g produktu), dzięki czemu doskonale regulują pracę układu pokarmowego. Obydwa mają również niską zawartość sodu (jarmuż – 12 mg, szpinak – 26 mg) i żelaza (jarmuż – 1,7 mg, szpinak – 2,8 mg). Kolejnym bezcennym dla naszego zdrowia składnikiem mineralnym jest wapń – podstawowy budulec kości i zębów. Jarmuż zawiera go aż 157 mg, szpinak – 93 mg na 100 g.

Warzywa dostarczają nam również witaminy B6 – niezastąpionej w procesie trawienia tłuszczy i spalania białek. Jarmuż ma jej 0,23 mg, szpinak – 0,28 mg. Podczas gdy jarmuż zdecydowanie wygrywa w kategorii „zawartość witaminy C”: szpinak – 67,8 mg, jarmuż – 120 mg w 100 g produktu, to szpinak zawiera mniej potasu – 235 mg (jarmuż – 530 mg).

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Zarówno szpinak, jak i jarmuż należą do tzw. superfood, czyli „super żywności” – produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej
Zarówno szpinak, jak i jarmuż należą do tzw. superfood, czyli „super żywności” – produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej

Funkcjonalność w kuchni

Za opakowanie 200 g jarmużu zapłacimy ok. pięć złotych, tyle samo za identyczną ilość szpinaku. Zasadniczą różnicą jest to, jak warzywa zachowują się podczas gotowania. Szpinak kurczy się w wysokich temperaturach. Jarmuż nie tylko nie zmienia swojej objętości podczas gotowania, ale znacznie dłużej pozostaje świeży. Warto jednak pamiętać, że zarówno jarmuż, jak i szpinak tracą część swoich cennych witamin i składników mineralnych podczas obróbki w wysokich temperaturach – staraj się zatem sięgać jak najczęściej po surowe warzywa, gotuj je na parze lub duś bardzo krótko z dodatkiem oliwy z oliwek.

Wady zielonych warzyw

Ze względu na dużą zawartość związków purynowych, szpinak nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na dnę moczanową lub kamicę nerkową - zwłaszcza szczawianową. Jarmuż z kolei zawiera substancje hamujące wchłanianie jodu, dlatego nie jest zalecany osobom z niedoczynnością tarczycy.

Historia i pochodzenie

Szpinak pochodzi z centralnej i południowo-zachodniej Azji, a jego pierwsze uprawy prowadzili Persowie. Sławę zyskał dzięki zgromadzeniu francuskich sióstr pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo, które z zielonych liści przyrządzały nalewkę, ale prawdziwy rozgłos przyniosła mu dopiero ikona popkultury – marynarz, główny bohater amerykańskiej kreskówki – Popeye.

Jarmuż to botaniczna odmiana kapusty pochodząca z rejonu śródziemnomorskiego, wyjątkowo lubiana przez starożytnych Rzymian. Popularny produkt kuchni wegetariańskiej i wegańskiej jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw holenderskich, portugalskich i brazylijskich. Niemcy również docenili zalety jarmużu i stosują go w swoich dietach. W Polsce jest częściej używany jako ozdoba niż główny składnik potraw, ale na szczęście wciąż zyskuje na popularności.

Jarmuż czy szpinak – co wygrywa?

Jarmuż i szpinak to bezcenne produkty, które powinniśmy stosować jak najczęściej w naszej diecie. Chociaż mogłoby się wydawać, że tę walkę wygrywa jarmuż, to szpinak nie pozostaje daleko w tyle.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka