Co się stanie, jeśli będziesz codziennie jeść parówki?

Są prawdopodobnie najpopularniejszym produktem do jedzenia na śniadanie bądź kolację. Najczęściej spożywamy je w połączeniu z keczupem, musztardą, warzywami. Parówki cieszą się sporą popularnością. Szybkie do przygotowania i całkiem smaczne. Czy jednak zdrowe?

Wydaje się, że na aspekt zdrowotny spożywania parówek patrzy niewielu z nas. Są też takie osoby, które w tych kiełbaskach po prostu się lubują. W Stanach Zjednoczonych, podczas Międzynarodowych Zawodów w Jedzeniu Parówek padł rekord świata. Joey Chestnut w ciągu 10 minut zjadł aż 68 kiełbasek. Eksperci wyliczyli, że w tym czasie dostarczył swojemu organizmowi tyle kalorii, że zapas wystarczyłby na 10 dni. Ale wystarczy już jedna parówka dziennie, aby w organizmie zaszły niepokojące zmiany.

Po rankingu na najlepsze parówki, postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej temu, co się stanie w organizmie, jeśli będziemy jeść te kiełbaski codziennie przez dłuższy czas?

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Wakacje jesienią? Wybierz ciepły piasek i morze

Parówki zawierają dużo tłuszczuParówki zawierają dużo tłuszczu
Źródło zdjęć: © (123rf)
Ewa Rycerz

/ 3Przyczyna tycia

Parówki, w zależności od tego z jakiego mięsa są zrobione, są produktem umiarkowanie bądź wysokokalorycznym. Ich wartość energetyczna waha się i zależy od producenta. Uśredniając, można powiedzieć, że 100 g parówek to ok. 900 kalorii. W produktach o wysokiej zawartości szynki kalorii może być mniej, ale w parówkach wyprodukowanych z mięsa oddzielanego mechanicznie oraz w tych z tłuszczem wieprzowym w liście składników, będzie ich już dużo więcej.

Ok. 1000 kalorii na śniadanie, z wyłączeniem innych produktów, to sporo. Parówki nie są przy tym pożywieniem odżywczym. A kiedy wraz z tego typu żywnością spożywaną codziennie, dostarczamy dużej ilości kalorii, organizm zaczyna magazynować tkankę tłuszczową. Stając na wadze odnotujesz, że przytyłeś.

Na następym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Co zrobić, gdy dziecko się zgubi. Podpowiadamy

/ 3Obciążenie wątroby

Jeśli przybierając na wadze nie zdecydujesz się na odstawienie parówek, istnieje duże prawdopodobieństwo, że odczują to twoje narządy wewnętrzne. Szczególnie wątroba, ponieważ to ona odpowiedzialna jest za metabolizm tłuszczów w organizmie.

Tłuszcze wchłonięte w jelitach są transportowane do wątroby i tam zużywane do produkcji cholesterolu i lipidoprotein. Zbyt tłusta dieta to ryzyko wyższego poziomu cholesterolu LDL (tego złego), a stąd już tylko krok do miażdżycy.

Co więcej, jeśli organ zostanie przeciążony, przestaje wydajnie działać.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 3Ryzyko chorób serca

Mięso wieprzowe zawarte w parówkach nie jest najczęściej tym pierwszej jakości. To składnik bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Ich spożywanie jest człowiekowi w zasadzie zbędne, ponieważ organizm jest w stanie sam je wytworzyć. Dlatego tak łatwo jest kwasy nasycone przedawkować.

Zgodnie z normami międzynarodowymi, dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż 10 proc. kalorii pochodzących z kwasów tłuszczowych. Większe spożycie to ryzyko wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. A ten jest z kolei czynnikiem ryzyka miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a w końcu zawału.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka