Inulina - właściwości, zastosowanie, inulina w proszku
Inulina to jeden ze składników żywności. Można ją odnaleźć w niektórych roślinach, zwłaszcza z rodziny astrowatych, np. w cykorii, mniszku lekarskim, słoneczniku bulwiastym. Inulina określana jest mianem superprebiotyku. Inulina bardzo korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy człowieka.
W tym artykule:
Co to jest inulina?
Inulina prowadzi do wzrostu bifidobakterii, które uznawane są za jedne z najważniejszych drobnoustrojów, jakie zasiedlają ludzki organizm. Odpowiedni ich poziom pozwala regulować stężenie cholesterolu i wchłanianie niezbędnych dla zdrowia składników mineralnych.
Inulina to naturalny oligomer fruktozy (polisacharyd).
Inulina magazynowana jest w niektórych roślinach, zwłaszcza w ich podziemnych organach (kłączach, bulwach. Inulina wyróżnia się niską rozpuszczalnością, jest nieprzyswajalna dla enzymów trawiennych człowieka.
Mikroflora jelitowa
Do czego używamy inuliny?
Takie właściwości inuliny pozwalają jej działać niczym wypełniacz w ludzkim układzie pokarmowym. Po inulinę coraz częściej sięga także przemysł spożywczy (zwłaszcza cukierniczy), wykorzystując ją jako środek zagęszczający i stabilizujący.
Inulina stosowana jest również jako zagęstnik do sosów i zup. Dodaje się ją również do pasztetów i twarożków.
Po ugotowaniu przybiera postać galaretki, a zatem można ją wykorzystać wszędzie tam, gdzie konieczny jest dodatek żelatyny, skrobi lub mąki
Właściwości inuliny
Szczególna budowa chemiczna inuliny sprawia, że inulina w niezmienionej postaci dociera do jelit stając się pożywką dla bakterii w nich bytujących. Prowadzi to do wzrostu ich ilości, a to korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Inulina przeciwdziała zaparciom i normalizuje proces wypróżniania, gdyż pobudza kurczliwość jelita, a tym samym poprawia ich perystaltykę. Pozwala to zminimalizować ryzyko wystąpienia zapaleń jelit, polipów i nowotworów jelita grubego.
Inulina obniża aktywność β‑glukuronidazy, enzymu, który – jeśli jest go zbyt dużo - może przyczyniać się do rozwoju hormonozależnych chorób nowotworowych (m.in. raka piersi lub raka prostaty).
Inulina może być spożywana przez chorych na cukrzycę (reguluje glikemię poposiłkową). Inulina jest polecana również w diecie przeciwmiażdżycowej. Udowodniono bowiem, że dzięki zdolności wiązania kwasów tłuszczowych w jelicie skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Inulina zwiększa również biodostępność niektórych minerałów, zwłaszcza magnezu, wapnia, cynku i żelaza.
Lepsze wchłanianie tych składników wpływa między innymi na poprawę mineralizacji kości (profilaktyka osteoporozy).
Inulina w proszku
W sprzedaży dostępna jest inulina w proszku, która zawiera nie więcej niż 10 proc. cukrów (glukozy), fruktozy, sacharozy).
W smaku inulina jest lekko słodka. Inulina wyróżnia się minimalną kalorycznością i niskim indeksem glikemicznym (IG=14).
Inulina w diecie
Jeśli włączysz do diety produkty zawierające inulinę, bardzo dobrze wpłynie to na zdrowie. Inulina zalecana jest diabetykom i pacjentom z chorobami sercowo‑naczyniowymi. Najwięcej zwolenników inulina ma wśród osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Substancję w proszku kupić można w sklepach z ekologiczną żywnością i punktach zielarskich, zaś w formie tabletek – w aptekach. Inulina jest w stanie zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych, zawłaszcza cukrzycy i otyłości.
Duże znaczenie ma również pozytywny wpływ, jaki inulina ma na mikroflorę układu pokarmowego. A im zdrowsza flora bakteryjna, tym lepiej funkcjonuje układ odpornościowy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.