Cykoria radicchio. Jakie ma właściwości?
Choć wyglądem przypomina sałatę lub kapustę pekińską, radicchio to w rzeczywistości cykoria. Uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Polecana jest szczególnie do przygotowania przekąsek.
Radicchio na potęgę uprawiają Włosi. Robili to już w starożytności. Współczesną odmianę wyhodował w 1860 roku Francesco Van Den Borre.
Czerwona cykoria dojrzewa w listopadzie i jest dostępna przez całą zimę. Wtedy też ma najwięcej właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto ją jeść?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Wypełnij ankietę dla rodziców
Wspomaganie pracy serca
Ta odmiana cykorii ma dużo więcej wartości odżywczych niż polska sałata szklarniowa.
Czerwoną cykorię do swojej diety powinni włączyć sercowcy. Warzywo zawiera magnez i potas. Pierwiastki te wspomagają pracę serca. Pozytywnie wpływają także na pracę innych mięśni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jakie są pierwsze objawy raka trzustki?
Przy anemii
Osłabienie, zmęczenie, omdlenia, blada skóra – to wszystko mogą być objawy anemii. Niedokrwistość to poważne zaburzenie hematologiczne, które należy natychmiast leczyć. Radicchio nie zastąpi leków, ale może wspomóc ich działanie. To dzięki zawartości witaminy C oraz żelaza. To związki, które wpływają na proces tworzenia się krwi.
Zobacz także: Zbagatelizowała małą ranę na łokciu. Spędziła 3 tygodnie w śpiączce
Poprawa pracy wątroby
Czerwona cykoria ma charakterystyczny gorzkawy smak. I to właśnie ta goryczka nadaje jej właściwości, które wspomagają pracę wątroby.
Radicchio pobudza układ trawienny, przez co nieweluje uczucie ciężkości z brzuchu. Sprzyja też odpowiedniej przemianie materii i poprawia pracę jelit.
Zobacz także: Ważne sygnały, które wysyła ciało. Mogą świadczyć o rozwijającej się cukrzycy