Kolor mięsa powie ci więcej niż etykiety
Kto z nas nie lubi soczystego steku lub maślanego smaku kurczaka? Nawet najdrobniejszy kawałeczek mięsa od razu zmienia smak naszej potrawy. Większość z nas zgodzi się, że po kolorze mięsa można określić jego świeżość. Tylko jaka barawa za to odpowiada?
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, kto żyje zdrowiej mięsożercy czy wegetarianie?
Sprawdź koniecznie: Jakie wartości odżywcze dostarcza nam mięso?
Zmieniający się kolor mięsa
Kupujemy porcję mięsa, wrzucamy do lodówki i najczęściej przypominamy sobie o naszym produkcie dopiero po kilku dniach. Nawet krótki czas chłodzenia może zmienić jego kolor (w zależności od rodzaju mięsa może być lekko jaśniejszy lub ciemniejszy). Jeżeli po wyjęciu z lodówki zauważysz, że wraz z kolorem zmienił się również i zapach – nie jedz i nie ryzykuj.
Kolor czerwony w mięsie zawdzięczamy mioglobinie, która występuje w tkankach zwierzęcych. Innymi słowy, to taki podręczny magazn tlenu dla mięśni, które muszą go otrzymać do pracy. Jednak pod wpływem mrożenia, smażenia, pieczenia może zmienić swoją barwę. To naturalny proces.
Sprawdź koniecznie: Jak prawidłowo rozmrażać mięso?
Nie daj się nabrać
Świeża wołowina ma kolor ciemnoczerwony a nawet lekko purpurowy. Za czerwony kolor mięsa odpowiada specyficzny rodzaj białka: mioglobina. Jak to działa?
Kupujesz opakowanie surowej wołowiny. Kolor czerwony. Przychodzisz do domu, otwierasz i …. mięso zrobiło się szare. Co robisz? Najczęściej stwierdzasz, że jest zepsute i je wyrzucasz. To błąd. Szary kolor nie oznacza, że produkt nie nadaje się do spożycia. Ponownie powracamy do dobrze nam znanej mioglobiny. Spakowane próżniowo mięso nie jest narażone na oddziaływanie tlenu, stąd kolor ciemnoczerwony. Po otwarciu tlen wchodzi w reakcję z białkiem i następuje zmiana koloru mięsa. To jednak nie powinno cię martwić, zmiana koloru nie oznacza zmiany smaku.
Świeża wieprzowina powinna mieć kolor ciemnoróżowy, chociaż młode mięso będzie znacznie jaśniejsze. Jeśli zauważysz żółty odcień mięsa, to znak, że produkt nie jest świeży lub zawiera chemiczne dodatki.
Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, w jakie mięso jest najlepsze na steki.
Sprawdź koniecznie: Czy będąc w ciąży możemy jeść wszystkie rodzaje mięs?
Kolorowe wędliny
Po czym poznać dobrą wędlinę? Po kolorze. Warto jednak pamiętać o kilku wskazówkach. Zielonkawy, złotawy kolor skórki szynki mówi nam, że został dodany tam preparat wędzarniczy. Uwędzony wyrób powinien mieć skórkę ciemną, suchą i brudzącą.
Ładny różowy kolor szynki mówi nam o dodanych azotynach. Spożywane w nadmiernych ilościach mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. To substancje zwiększające ryzyko niedkrwistości, nowotworów jelita, żołądka, choroby Alzheimera, nadciśnienia i stłuszczenia wątroby.
Na jaki kolor wędliny się zdecydować? Lepiej wybierać wędliny białe lub szarawe. Jeżeli po przekrojeniu wędlina błyszczy i mieni się kolorami "tęczy” to znak, że zostały dodane tam wypełniacze: solanka, skrobia modyfikowana lub białko sojowe. Tych również lepiej unikać.
Sprawdź koniecznie: Nie masz planów na wakacje? Nie martw się. Mamy dla ciebie propozycję.