Czego nie jeść latem?
Szybki rozwój bakterii w jedzeniu w czasie upalnych dni najczęściej przypłacamy bólem głowy, gorączką i wymiotami. Co wykluczyć latem z jadłospisu, aby uniknąć infekcji pokarmowych?
Majonezowe sosy
Sosy na bazie majonezu
Tego typu sosy należy od razu po przygotowaniu wstawić do lodówki. Lekarze radzą zrezygnować z samodzielnego przygotowania majonezu w celu uniknięcia zachorowania na salmonellę.
Krwisty stek
Krwiste steki
Unikaj niewysmażonych steków i tatara. Surowe mięso w upale szybko się psuje.
Ciasta i torty z kremem
Kremowe torty i ciasta
Są nie tylko ciężkostrawne ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i cukru, ale również szybko tracą świeżość w czasie upału stając się doskonałą pożywką dla bakterii.
Kolorowe drinki
Słodkie drinki i napoje
Słodzone drinki i napoje najlepiej wypijać od razu po przygotowaniu, wysoka temperatura sprzyja szybkim rozwojem bakterii w płynach.
Lody w wafelku
Lody
Postaraj się by zakupione lody ze sklepowej półki trafiły jak najszybciej do twojej zamrażarki, ponowne mrożenie produktu sprzyja rozwojowi wirusów.