Czekolada i produkty czekoladopodobne. Dlaczego nie warto ich jeść?(WIDEO)

Czekolada i produkty czekoladopodobne. Dlaczego nie warto ich jeść?(WIDEO)Czekolada i produkty czekoladopodobne. Dlaczego nie warto ich jeść?(WIDEO)
Źródło zdjęć: © Materiał własny

Czym się różni dobra czekolada od tej kiepskiej? Jak powstaje produkt czekoladopodobny i dlaczego biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada? O tym wszystkim opowiedziała nam Gosia Nagat zwyciężczyni programu „Bake off”

Jak powstaje czekolada?

Kakao trafiło do Europy dzięki hiszpańskim odkrywcom i konkwistadorom. Podpatrzyli oni u Azteków ciekawy zwyczaj spożywania naparu z ziaren kakaowca. Od XVI wieku w Europie zaczynają pojawiać się pierwsze wytwórnie czekolady.

By zrobić tabliczkę czekolady potrzebne są owoce kakaowca. Ich nasiona są fermentowane, a następnie suszone. Surowe kakao w ziarnach płynie do krajów docelowych. Tam przygotowywane jest do dalszej obróbki.

Małgorzata Nagat o czekoladzie

Najczęściej, w dużych fabrykach, kolejnym etapem jest prażenie ziaren kakaowca. Dzięki temu czekolada będzie miała intensywniejszy smak. Jak każda obróbka termiczna pozbawia ona części wartości odżywczych gotowy produkt.

Tabliczka czekolady

Producentom zależy na uzyskaniu masy kakaowej, którą później łatwiej można modyfikować. Dlatego w następnym kroku ziarna są mielone. Z takiej masy odciska się tłuszcz. Dobra masa, sprzedawana w Europie powinna mieć ok 10 proc. tłuszczu.

To, co dzieje się dalej jest już tajemnicą każdego przedsiębiorstwa. Czekolada mieszana jest tutaj najczęściej z tłuszczem (olejem palmowym), mlekiem i substancjami aromatyzującymi. Na koniec poddawana jest konszowaniu, czyli mieszaniu, które nadaje jej delikatny smak. Im dłużej konszowana czekolada, tym bardziej delikatna i szybciej rozpuści się pod wpływem ciepła.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka