Częste jedzenie ryb i owoców morza chroni przed utratą słuchu

Spożywanie ryb przyczynia się do obniżania ryzyka zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe oraz schorzenia mózgu. Ostatnie badania pokazują jednak, że ryby skrywają w sobie jeszcze więcej właściwości leczniczych. Zawarte w nich składniki wpływają na prawidłową pracę narządu słuchu.

Częste jedzenie ryb i owoców morza chroni przed utratą słuchuCzęste jedzenie ryb i owoców morza chroni przed utratą słuchu
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Zaburzenia słuchu

Życie we współczesnym świecie powoduje wiele chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycę, nowotwory czy otyłość. Istnieją jednak schorzenia, o których nie wspomina się tak często. Jednym z nich jest niedosłuch, na który cierpi obecnie już 10 proc. populacji.

Przyczynami zaburzeń słuchu, oprócz czynników genetycznych czy przebytych chorób, może być przebywanie w głośnym miejscu oraz starzenie się. Niedosłuch pojawia się także jako skutek uboczny leczenia farmakologicznego.

Niedosłuch u młodzieży

Z zaburzeniami słuchu zmagają się także dzieci oraz młodzież. Długotrwałe słuchanie głośnej muzyki przez słuchawki powoduje tymczasowe upośledzenie komórek rzęsatych, które znajdują się w uchu.

Na niedosłuch wpływa także przebywanie w hałaśliwych miejscach, np. na koncertach czy w klubach, praca w fabrykach, gdzie poziom hałasu wynosi nawet 110-120 dB. Uznawany jest on za próg bólu. Dla porównania, poziom hałasu w cichym pomieszczeniu wynosi 40 dB.

Częste spożywanie ryb i owoców morza ma pozytywny wpływ na nasz słuch
Częste spożywanie ryb i owoców morza ma pozytywny wpływ na nasz słuch © 123rf

Ryby dobre na słuch?

Ryby zawierają odżywcze białka oraz zdrowe tłuszcze. W ich składzie znajdziemy te wielonienasycone, zwłaszcza z grupy omega-3. Mięso ryb jest także źródłem potasu odpowiedzialnego za prawidłową pracę serca oraz obniżanie wysokiego ciśnienia krwi.

To także skarbnica magnezu – jednego z najważniejszych składników mineralnych. Pierwiastek ten wpływa na funkcje układu nerwowego, jest składnikiem kości oraz chroni serce. W rybnym mięsie znajdują się także witaminy A, D i te z grupy B oraz fosfor i jod.

Badania nad mięsem z ryb

Badania opublikowane przez "Nurses' Health Study II" udowodniły, że istnieje związek pomiędzy jedzeniem ryb i owoców morza a utratą słuchu u kobiet. Im więcej tych produktów spożywały, tym mniejsze było ryzyko wystąpienia niedosłuchu.

W testach, które odbywały się w latach 1991-2009, brało udział ponad 65 tys. kobiet. Prawdopodobieństwo utraty słuchu u kobiet spożywających ryby było o 20 proc. niższe.

Zdrowotne właściwości stwierdzono we wszystkich rodzajach ryb i owoców morza. Badaniu poddano kwasy tłuszczowe omega-3 oraz te długołańcuchowe (EPA oraz DHA), które wchodzą w ich skład. Testy wykazały, że składniki mają pozytywny wpływ na słuch u ludzi.

Naukowcy są zdania, że poprawiają ukrwienie w uszach, a szczególnie w ślimaku. Dzięki dotlenieniu tkanek, przesyłaniu cukrów oraz wydaleniu niepotrzebnych produktów przemiany materii, praca narządu słuchu jest prawidłowa. Skutkuje to odbiorem czystych, niczym nie zakłóconych dźwięków aż do późnej starości.

Badania wykazały, że tygodniowo powinniśmy spożywać ok. 150-200 g ryb. Taka ilość pozwoli na profilaktykę chorób narządu słuchu. Mięso powinno być gotowane tradycyjnie lub na parze.

Zbyt wysoka temperatura usunie bowiem wiele kwasów tłuszczowych, a także może przyczynić się do wytworzenia związków rakotwórczych.   

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka