Czy słodziki są bezpieczne?

Niskokaloryczne substancje słodzące, czyli tak zwane słodziki, to związki o minimalnej lub zerowej energetyczności. Ich słodki smak jest niezwykle intensywny, dlatego są dodawane do żywności w niewielkich ilościach. Najczęściej słodziki znajdują się w słodyczach, napojach bezalkoholowych, mrożonych deserach i lekach. W ostatnim czasie coraz głośniej mówi się o szkodliwości substancji słodzących tego typu, a w mediach pojawiają się kolejne doniesienia na temat potencjalnych skutków ubocznych słodzików. W związku z brakiem rzetelnych i sprawdzonych informacji dotyczących bezpieczeństwa stosowania substancji słodzących o niskiej kaloryczności, swoje stanowisko zajęły Towarzystwa Naukowe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością (PTBO) oraz Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD).

Czy słodziki są bezpieczne?Czy słodziki są bezpieczne?

Badania nad bezpieczeństwem słodzików

W Unii Europejskiej dopuszczono do stosowania 11 substancji słodzących o niskiej lub zerowej kaloryczności, w tym aspartam, sukralozę, sacharynę, acesulfam oraz cyklaminian. Każda z tych substancji ma określone dzienne dopuszczalne spożycie (ADI – acceptable daily intake), czyli ilość, która nie wpływa negatywnie na stan zdrowia przy codziennym przyjmowaniu przez całe życie. Przeprowadzone w Europie badania wykazały, że osoby, które regularnie konsumują produkty zawierające słodziki, przyjmują dużo mniej substancji słodzących niż wynosi ich ADI (np. 5% ADI dla aspartamu, 7% dla sukralozy, 11% dla sacharyny, 17% dla acesulfamu i 25% dla cyklaminianu). Produkty te są więc całkowicie bezpieczne dla osób, które je spożywają.

Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne nie tylko potwierdzają, że niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne, ale i precyzyjnie określają rekomendacje odnośnie do ich stosowania. Słodziki są zalecane osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, zwłaszcza przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Nie wszystkie niskokaloryczne substancje słodzące mogą być jednak stosowane przez kobiety spodziewające się dziecka, czego przykładem jest sacharyna. Substancja ta przenika przez łożysko, a jej wpływ na rozwijający się płód nie jest jeszcze do końca znany, dlatego w czasie ciąży spożywanie produktów, które mają ją w swoim składzie jest niewskazane.

Słodziki a odchudzanie

PTD i PTBO podkreślają, że włączenie do jadłospisu produktów o obniżonej kaloryczności, do których zamiast cukru dodawane są słodziki, nie wystarczy, by zmienić swój tryb życia na zdrowy. Niskokaloryczne produkty to bardzo dobre rozwiązanie, gdy zależy nam na kontroli glikemii i utracie wagi bez rezygnacji ze słodkiego smaku. Należy jednak pamiętać, że w trakcie odchudzania konieczne jest również ograniczenie spożycia tłuszczów (szczególnie tłuszczów nasyconych). Dzięki zmniejszeniu kaloryczności diety tracimy bowiem na wadze, ale wraz z tkanką tłuszczową zmniejsza się także masa mięśniowa. Sylwetka staje się bardziej smukła, ale i mniej jędrna, dlatego zaleca się, by nieodłącznym elementem odchudzania były ćwiczenia fizyczne. Aktywność ruchowa powinna mieć miejsce co najmniej 5 razy w tygodniu przez pół godziny. Szczególnie godne polecenia są ćwiczenia tlenowe (pływanie, jazda na rowerze, marsz).

Artykuł powstał na podstawie materiałów Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka