Czy sztuczne słodziki zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy?

Wokół sztucznych słodzików krąży wiele mitów. Eksperci postanowili więc po raz kolejny przyjrzeć się im dokładniej. Badania wykazały, że spożywanie słodzików w dużych ilościach może zmienić procesy wchłaniania cukru przez organizm. Rezultatem jest cukrzyca typu 2.

Substancje słodzące zawarte w napojach zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2Substancje słodzące zawarte w napojach zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Substancje słodzące w diecie

Stosowane przez nas substancje słodzące powodują bardzo szybki wzrost, a następnie równie szybki spadek poziomu glukozy we krwi. Zdaniem naukowców, dla organizmu jest to bardzo niebezpieczne.

W badaniach australijskich ekspertów wzięły udział trzy grupy osób. Pierwszej z nich podawano sukralozę, drugiej – acesulfam-K, a trzeciej – placebo. Badani przyjmowali te substancje w postaci kapsułek, trzy razy na dobę przed każdym posiłkiem. Dawka wynosiła tyle, co w 1,5-litrowym napoju.

Po tym czasie każdemu z ankietowanych zbadano poziom glukozy we krwi.

Jak rozpoznać cukrzycę?

Sprawdź też:

Kolorowa jesień - najmodniejsze stylizacje dla niemowląt

Rozwój cukrzycy typu 2

Wyniki eksperymentu wykazały, że u osób spożywających słodziki przez dwa tygodnie zdolność do wchłaniania glukozy z posiłków była zakłócona. Eksperci z Uniwersytetu w Adelajdzie twierdzą, że regularnie stosowane mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Zobacz również:

Nie chodzi jednak tylko o słodziki, które dodaje się do herbaty czy kawy. Do substancji słodzących, szkodzących naszemu organizmowi zaliczamy też wszystkie te znajdujące się w napojach, płatkach śniadaniowych czy innych słodzonych sztucznie produktach.

Gdzie jeszcze znajdziemy słodziki? W gumach do życia, pakowanych wędlinach, gotowych rybach po grecku czy w śledziach. Są też w składzie produktów dietetycznych, tzw. light, ketchupach, sosach do kanapek czy serach.

Ich regularne spożywanie przyczynia się też do nadwagi i otyłości. One również są czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Źródła

  1. dailymail.co.uk

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka