Czy warto jeść tuńczyka w puszce? 4 powody, dla których powinniśmy ograniczyć jego spożywanie

Może być rozdrobniony bądź w kawałkach, w sosie własnym, wodzie lub oleju, z dodatkami – tuńczyk to popularna ryba, którą Polacy wybierają przede wszystkim w puszce.

Wykorzystywany jest do przygotowania sałatek, kanapek i past.

Jednak zanim wrzucisz go do koszyka, sprawdź, czy wiesz, co kupujesz i jak wybrać tuńczyka najlepszej jakości.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Częste spożywanie tuńczyka w puszce może być niebezpieczne dla zdrowia

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock
Dorota Mielcarek

/ 5Czy tuńczyk ma w sobie rtęć?

Tuńczyk to zdrowa ryba, jednak jest z nią pewien problem.

Jak każda ryba kumuluje metale ciężkie, głównie rakotwórczą rtęć.

Im większa ryba, tym większa zawartość rtęci w jej mięsie i niestety, w przypadku tuńczyka w puszce nie jesteśmy w stanie ocenić, z jakiego okazu pochodzi mięso.

Z powodu zawartości rtęci, kobiet w ciąży i karmiące powinny ograniczyć jego spożycie.

Zobacz także: Kolor pożywienia pomaga nam zdecydować, co jeść

/ 5Wysoka zawartość soli

Obraz
© iStock

Wysokie spożycie tuńczyka w puszce wynika przede wszystkim z jego smaku.

Niestety, jego intensywny smak, zawdzięcza dużej ilości soli.

W sklepach jest jednak dostępny tuńczyk, bez dodatku zbędnej soli. Warto uważnie czytać etykiety przed zakupem.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz także: Jedząc ryby, urodzisz zdrowe dziecko!

/ 5Gatunek zagrożony

Ważną informacją dla osób dbających o środowisko jest to, że międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF (World Wide Fund for Nature) umieściła tuńczyka błękitnopłetwego i żółtopłetwego na liście ryb zagrożonych, których nie należy kupować.

Tym gatunkom grozi wyginięcie, a ich połowy poważnie szkodzą środowisku i wpływają negatywnie na różnorodność biologiczną wód.

Z tego powodu powinniśmy szukać na sklepowych półkach tuńczyka z certyfikatem MSC (zrównoważonego rybołówstwa), co oznacza, że takie ryby zostały złowione w sposób przyjazny środowisku, a ich populacje nie są zagrożone.

/ 5Zalewa

Obraz
© iStock

Olej, woda, sos własny – w takich wariantach możemy kupić puszkowanego tuńczyka.

Najlepiej wybierać tego w sosie własnym, jednak kiedy zdecydujemy się na tego w oleju, sprawdźmy, co to za olej.

Najzdrowszy jest olej rzepakowy. Sojowy może być produkowany z odmian soi GMO.

Dodatkowo taka konserwa dostarczy podwójnej porcji kalorii w porównaniu do pozostałych alternatyw.

W 100 g tuńczyka w oleju jest ok. 200 kcal.

Tuńczyka w wodzie – ok. 110 kcal. Dla osób dbających o linię, najlepszy pod względem wartości energetycznej jest tuńczyk w wodzie, jednak ma on mniej składników odżywczych i witamin.

/ 5Jakiego tuńczyka kupić?

Obraz
© iStock

Warto przypomnieć, że spożywanie tuńczyka obniża wysokie ciśnienie krwi i poziom trójglicerydów, korzystnie wpływa również na pamięć i koncentrację, likwiduje osłabienie i problemy ze snem, wzmacnia serce.

Jakiego tuńczyka wybrać?

Najzdrowszym rozwiązaniem jest kupowanie tuńczyka w sosie własnym.

Warto też kupować takiego, który jest w kawałku, a nie rozdrobniony, ponieważ rozdrobniony prawie nie ma witamin oraz najważniejszych składników, dla których powinniśmy jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, czyli kwasów tłuszczowych omega-3.

Przed zakupem zawsze sprawdzaj skład produktu.

Zawartość tuńczyka w puszce może się różnić nawet o kilkadziesiąt gramów i czasem ten tańszy ma w składzie więcej zalewy niż mięsa, a ilość białka, czyli wartość odżywcza również może być różna.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka