Czy wiesz, co powinieneś jeść, gdy jesteś przeziębiony?
Katar, ból głowy, pieczenie w gardle i zły nastrój? Przeziębienie trwa zwykle kilka dni, ale skutecznie potrafi pokrzyżować plany i zepsuć samopoczucie. Bierzesz różne leki i suplementy? To świetnie, ale możesz przyspieszyć proces zdrowienia dzięki odpowiedniej diecie. Sprawdź, co powinieneś jeść, gdy jesteś przeziębiony, aby pokonać wirusy, wzmocnić odporność i szybko wrócić do formy. Oto plan posiłków na cały dzień.
Śniadanie: omlet z grzybami i salsą
Jajka są bogate w cynk, który poprawia odporność i likwiduje nieprzyjemne symptomy towarzyszące przeziębieniu. Badania potwierdziły, że przyjmując cynk tuż po zaobserwowaniu pierwszych objawów przeziębienia, znacząco skracamy czas choroby. Wszystkie grzyby, zarówno te leśne, jak i powszechnie dostępne pieczarki, pozytywnie wpływają na odporność. Zawierają witaminy oraz antyoksydanty, dzięki czemu pomagają w walce z wirusami. Kiedy źle się czujesz, przygotuj sobie na śniadanie omlet z pieczarkami. Jako dodatek zjedz pikantną salsę na bazie pomidorów, papryki, chili oraz świeżych ziół (np. bazylii i kolendry).
Przekąska: jogurt
Probiotyki, takie jak jogurt naturalny, powinny stać się twoimi najlepszymi przyjaciółmi w trakcie przeziębienia. Żywe kultury bakterii likwidują stany zapalne w organizmie i łagodzą objawy choroby. Dobrym pomysłem jest dodanie do jogurtu łyżeczki miodu – naturalnego antybiotyku niszczącego wirusy i bakterie.
Napój: zielona lub czarna herbata
Nawadnianie organizmu w czasie choroby jest kluczowe, dlatego nie rozstawaj się z kubkiem czegoś gorącego do picia. Zarówno zielona, jak i czarna herbata, są wskazane, ponieważ są źródłem przeciwutleniaczy wzmacniających odporność organizmu. Poza tym ciepłe napoje pomagają w walce z kichaniem, bólem gardła, dreszczami i zmęczeniem.
Obiad: rosół
Mama ma rację – najlepszym lekarstwem na przeziębienie jest domowy rosół. Gorący bulion z kurczaka i warzyw rozrzedza wydzielinę, łagodzi kaszel i likwiduje katar. Dodatkowo, talerz rosołu świetnie nawadnia organizm i uśmierza ból gardła. Jeśli czujesz, że bierze cię choroba, ugotuj garnek rosołu albo... wproś się do mamy.
Podwieczorek: pieczone frytki z batatów
Słodkie ziemniaki są niezwykle bogate w witaminę A. To właśnie ona wspomaga produkcję białych krwinek, które skutecznie walczą z wirusami. Jak przygotować frytki z batatów? Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w grube słupki. Skrop je oliwą z oliwek i posyp solą morską oraz ulubionymi przyprawami. Po około 30 minutach w piekarniku pyszna i zdrowa przekąska będzie gotowa.
Kolacja: hummus ze świeżymi warzywami
Witamina C nie tylko poprawia odporność, ale również pomaga szybciej pozbyć się objawów przeziębienia. Najlepszymi źródłami tej witaminy są: brokuły, truskawki, cytrusy, kiwi oraz czerwona papryka. Zjedz ją razem z hummusem, który jest bogaty w białko, czyli główny składnik potrzebny organizmowi do wytwarzania antyciał.
Napój: woda z cytryną i miodem
Ciepła woda z miodem i sokiem z cytryny ma wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia. Miód to świetny naturalny lek na kaszel i ból gardła, a cytryny są bogate w witaminę C, dlatego właśnie ten napój powinien ci towarzyszyć w czasie choroby.