Większość osób idąc do sklepu, chce kupić do ciasta cukier waniliowy. Niestety mało kto zwróci uwagę na fakt, że na opakowaniu tego proszku jest napisane cukier waniLINOwy, a nie waniliowy. Czym więc jest wanilina?
Wanilina jest to związek chemiczny, który pachnie jak wanilia, jest jednak od niej dużo tańszy i oczywiście sztuczny. Cukier waniliowy jest w sklepach praktycznie niedostępny, podczas gdy cukier wanilinowy można kupić dosłownie wszędzie.
Jaka jest różnica? Wanilina jest na pewno dużo tańszym zamiennikiem wanilii. Jest ona produkowana np. z ligniny i krowiego łajna i jest w większych ilościach toksyczna.
Cukier jest waNILINowy, nie waniliowy [Nauka. To lubię]
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.