Daktyle – słodkie i zdrowe owoce
Daktyle to owoce jednego z najstarszych drzew na świecie - palmy daktylowej. Są słodkie i pozytywnie wpływają na zdrowie, a przy tym można je wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Ze względu na zawartość składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy, nazywa się je „chlebem życia”.
Daktyle uprawia się od ponad 6000 lat. Przed wiekami były podstawą diety w krajach arabskich, gdzie do dziś są bardzo popularne. Stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy i są polecane sportowcom. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po te owoce.
Zdrowe słodycze
Są bardzo słodkie, ale mimo dużej zawartości cukrów mogą być elementem zdrowej diety. Jak to możliwe? Zawierają błonnik, który daje uczucie sytości, dlatego wystarczy zjeść kilka sztuk, by skutecznie zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Należy jednak pamiętać, że mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny ich unikać osoby chorujące na cukrzycę. Pozostali mogą bez obaw sięgać po daktyle, które stanowią zdrową i całkowicie naturalną alternatywę dla tuczących ciastek i cukierków.
Na problemy z trawieniem
Daktyle są źródłem błonnika – w 100 gramach świeżych lub suszonych owoców znajduje się ok. 8-10 gramów tego składnika. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Owoce nie tylko pobudzają perystaltykę jelit, ale mogą być też naturalnym lekarstwem na zaparcia. Dzięki właściwościom przeczyszczającym polecane są osobom, które mają problemy z regularnością wypróżnień. Warto namoczyć je przez noc w wodzie, a rano zjeść (jako przekąskę lub dodane do owsianki).
Dla sportowców i przemęczonych
Daktyle są bardzo energetyczne, dlatego warto po nie sięgnąć, gdy czujemy się senni i brakuje nam sił witalnych. Naturalne cukry znajdujące się w owocach błyskawicznie pobudzają. Właśnie z tego powodu daktyle są szczególnie lubiane przez osoby uprawiające sport. Sprawdzą się jako przekąska przed treningiem – cukry są szybko wchłaniane i dają energię do ćwiczeń. Daktyle warto też jeść po skończonej aktywności, ponieważ uzupełniają niedobór glikogenu w mięśniach. Są też źródłem potasu, który tracimy razem z potem podczas intensywnych treningów.
Z daktyli warto przygotować odżywczy koktajl – wystarczy zmiksować je z mlekiem (np. migdałowym) oraz świeżym bananem. To pyszna i zdrowa propozycja na posiłek przed- lub potreningowy.
Na anemię
Małe, słodkie owoce dostarczają witamin (zwłaszcza z grupy B) oraz związków mineralnych (np. żelaza, potasu, miedzi), dlatego powinny znaleźć się w jadłospisie osób z anemią. Regularnie spożywane pomogą uzupełnić niedobory ważnych składników. Warto jeść je profilaktycznie, aby uniknąć nadmiernego zmęczenia i osłabienia.
Jak jeść daktyle?
W Polsce trudno o świeże daktyle, ale w większości sklepów spożywczych można kupić suszone owoce. Najtańsze są dostępne w sklepach internetowych – kilogram można zamówić już za około 10 złotych. W marketach sprzedawane są w mniejszych opakowaniach, a cena wynosi około 20 złotych za kilogram. Do wyboru mamy twarde i miękkie odmiany.
Jak wykorzystać daktyle w kuchni? Można jeść je samodzielnie – stanowią wtedy zdrową i sycącą przekąskę, zwłaszcza gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Można nimi zastąpić cukier w wypiekach i deserach. Wystarczy je namoczyć lub zalać wrzątkiem, a następnie zmiksować. Suszone idealnie sprawdzą się jako dodatek do owsianki, koktajli, sałatek. Dobrze komponują się z korzennymi przyprawami. Daktyle w kuchni arabskiej stosuje się nie tylko do deserów, ale również dań wytrawnych, np. z kaszą kuskus, warzywami i mięsem.