Dieta 1000 kalorii - zasady, wady i zalety, przepisy i jadłospis
Z założenia dieta 1000 kalorii dostarcza naszemu organizmowi mniej kalorii niż wynosi dzienne jego zapotrzebowanie. Dzięki temu ich deficyt w ciągu tygodnia może wynieść 7000, co równa się utracie 1 kg. Początkowo waga zmniejsza się, ponieważ organizm traci wodę. Mniejsze tempo spadku masy pojawia się, gdy organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową, co spowalnia odchudzanie. Dieta 1000 kalorii oferuje 5 posiłków dziennie o ustalonej liczbie kalorii.
1. Zasady diety 1000 kalorii
Częstym błędem jest myślenie, że gdy zjemy dwa duże posiłki, które dadzą nam ok. 1000 kalorii, będzie to z korzyścią dla organizmu. Nie przyniesie to jednak pożądanych efektów w postaci utraty wagi. Organizm zamiast ją obniżać, będzie magazynować energię. Jeśli posiłki będą częstsze – organizm na bieżąco spali dostarczoną energię.
Żeby dieta 1000 kalorii była prawidłowa, musi być zróżnicowana. Menu zależy od preferencji osoby prowadzącej dietę i od tabel kalorycznych. Nie ma bowiem jednego określonego jadłospisu. Na pewno jednak musi się w nim znaleźć miejsce na chude mięso, owoce, warzywa, ryby, kasze i wiele innych. Koniecznie trzeba ograniczyć spożycie tłustego mięsa, wędlin, sera, a także słodzenie napojów. Podczas diety 1000 kalorii nie wolno pić alkoholu. Zaleca się, aby dieta trwała do 4 tygodni, a po nich warto przejść na dietę 1200 lub 1500 kalorii co pomoże uniknąć efektu jo-jo.
Czytaj więcej
Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą w skutecznym odchudzaniu:
- Zamiast smażyć, gotuj (także na parze) lub piecz w folii.
- Ogranicz spożycie soli do około 5 g/dzień (około 1 łyżeczki) i ostrych przypraw, które zaostrzają apetyt.
- Zdrową dietę połącz z aktywnością fizyczną.
- Jedz 4–5 posiłków w ciagu dnia w regularnych odstępach.
Dobrze jest rozplanować każdy posiłek tak, by zawierał określoną liczbę kalorii, np.:
- I śniadanie – 250 kcal
- II śniadanie – 100 kcal
- obiad – 350 kcal
- podwieczorek – 100 kcal
- kolacja – 200 kcal.
2. Dieta niskokaloryczna
Dieta 1000 kalorii to dieta niskokaloryczna, która pozwala dość szybko stracić na wadze. Problemem w tym przypadku może być jednak efekt jo-jo, który zwykle pojawia się po gwałtownych zmianach żywieniowych, a szczególnie przy powrocie do „normalnego” jedzenia po restrykcyjnej diecie.
Zalety diety 1000 kalorii są następujące:
- efekty są szybko widoczne,
- dieta jest zrównoważona.
Dieta 1000 kalorii nie jest jednak pozbawiona wad. Najważniejsze z nich to:
- przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do deficytów witaminowych,
- większą uwagę przykłada się do kaloryczności produktów niż wartości odżywczych,
- liczenie kalorii dotyczy każdego spożywanego produktu,
- przy dłuższym stosowaniu dochodzi do spowolnienia metabolizmu.
3. Menu w diecie 1000 kalorii
Przykładowe menu w diecie 1000 kalorii przedstawia się następująco:
- Dzień 1
Śniadanie: 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej, kilka plasterków świeżego ogórka, 1 bułka pełnoziarnista z margaryną, herbata lub kawa bez cukru. Drugie śniadanie: 1 jabłko. Obiad: 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko. Podwieczorek: 2 biszkopty. Kolacja: sałatka z tuńczyka, 1 szklanka soku) owocowego
Sałatka z tuńczyka: 120 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki gotowanego ryżu połączyć i doprawić solą i pieprzem.
- Dzień 2
Śniadanie: 1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru. Drugie śniadanie: 1 nektarynka. Obiad: 1 kotlet schabowy. Z mięsa należy usunąć tłuszcz, wysmarować je 1 łyżeczką margaryny, posypać suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią. Następnie grillować ok. 8 minut z każdej strony. Podwieczorek: 2 herbatniki. Kolacja: ziemniaki z fasolą. Ziemniaka obrać i ponakłuwać widelcem, posypać przyprawą do grilla i piec w 190 stopniach przez 1 godzinę. Podgrzać 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu naciąć na krzyż i ścisnąć boki, aby się otworzył. Nałożyć na wierzch fasolę, posypać startym serem cheddar (10 g) i zapiekać, aż się roztopi.
- Dzień 3
Śniadanie: 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego, niskotłuszczowa margaryna, 1 pieczone jajo, kawa lub herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego. Obiad: gulasz z bekonu. Podwieczorek: 1 mandarynka i 1 ogórek. Owoc obrać i podzielić na cząstki. Ogórek pokroić na taką samą liczbę plasterków. Nadziewać na wykałaczkę po jednej cząstce i plasterku. Kolacja: zapiekanka z warzyw.
Pieczone jajo: składniki: 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 jajo, 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany, świeżo zmielony pieprz, sól. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną. Wbić jajko, przykryć śmietaną. Oprószyć solą oraz pieprzem i piec 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gulasz z bekonu: na margarynie należy podsmażyć bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodać 3/4 szklanki bulionu, 1/4 jabłka, 60 g brukselki, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotować 20 minut. Dołożyć 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Zapiekanka z warzyw: rozpuścić na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułożyć na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć następną warstwę. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posypać pozostałym serem, patelnię wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia, aż ser się zarumieni.
- Dzień 4
Śniadanie: berlińska przekąska, kawa lub herbata. Drugie śniadanie: 1 opakowanie chudego serka wiejskiego. Obiad: stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g). Mięso należy oczyścić ze zbędnego tłuszczu, następnie posmarować 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piec w piekarniku kilka minut z każdej strony. Podwieczorek: 1 kiwi z serkiem. Kiwi schłodzić, ściąć czubek, wydrążyć. Do miąższu dodać 1 łyżeczkę chudego serka wiejskiego. Wymieszać.
Kolacja: kiełki fasoli z krewetkami.
Berlińska przekąska: składniki: 1 łyżeczka chudego serka topionego, 1 kromka pumpernikla, 1 pokrojony w plasterki pomidor, 1 plasterek szynki westfalskiej, 1 gałązka pietruszki. Na kromce rozsmarować ser, położyć szynkę i plastry pomidora, udekorować pietruszką.
Kiełki fasoli z krewetkami: garstkę kiełków fasoli, łyżkę obranych krewetek i mały kawałek posiekanego ogórka połączyć. Dodać kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny. Wymieszać. Porcję położyć na chlebie posmarowanym margaryną i doprawić pieprzem.
- Dzień 5
Śniadanie: 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski. Drugie śniadanie: 3 suszone morele. Obiad: szaszłyki z sosem orzechowym. Podwieczorek: 2 pomidory z twarożkiem. Warzywa przekroić na pół, wydrążyć i napełnić serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem. Kolacja: specjał z salami i szpinakiem.
Serowy tost francuski (3 porcje): składniki: 3 kromki bagietki, 1 łyżeczka startego sera cheddar, 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, szczypta pieprzu cayenne. Ser, margarynę, pietruszkę i pieprz połączyć. Bułkę zrumienić z jednej strony. Tę nieprzypieczoną posmarować powstałą masą. Zrumienić jeszcze raz.
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje): składniki: 450 g chudej wołowiny na pieczeń, 2 posiekane cebule dymki, 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach, 3 łyżki soku cytrynowego, 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki, 1/4 łyżki mielonego imbiru, sól, 1 szklanka twarożku, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko. Orzechy, bulion, cebulę, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz zmiksować. Mięso pokroić i ponakładać na patyczki. Ułożyć na ruszcie. Z wierzchu posmarować odrobiną sosu orzechowego. Grillować. Twarożek wymieszać z resztą sosu orzechowego. Wszystko podawać w małych naczyniach z mięsem i ryżem.
Specjał z salami i szpinakiem: 50 g rozmrożonego szpinaku połączyć z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, doprawić gałką muszkatołową i rozprowadzić na kawałku pumpernikla. Kromkę przekroić na pół. Udekorować każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków. Przybrać listkiem pietruszki.
- Dzień 6
Śniadanie: 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, 2 plasterki żółtego sera, 1 mały pomidor, kawa lub herbata. Drugie śniadanie: 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego. Obiad: ryż z jajem. Składniki na 4 porcje: 4 jaja, 1 opakowanie ryżu z warzywami. Ryż wysypać na patelnię, dodać wodę, zagotować i dusić po przykryciem 15 minut. Zdjąć pokrywkę i zrobić 4 zagłębienia. W każdym umieścić po jajku, przykryć i gotować przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Podawać zaraz po przygotowaniu. Podwieczorek: 3 suszone śliwki. Śliwki naciąć z boku, usunąć pestkę, w środek włożyć nadziewaną zieloną oliwkę. Kolacja: 1 kanapka z wątrobianką, 1 szklanka soku owocowego.
Kanapka z wątrobianką: połączyć 1 łyżkę żurawiny z 2 łyżeczkami niskotłuszczowej margaryny i rozsmarować na kromce chleba bez skórki. Przekroić kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułożyć po 2 cienkie pasterki wątrobianki.
- Dzień 7
Śniadanie: kawa lub herbata, kiwi, jogurt lub szklanka mleka 0,5%, 2 łyżki muesli. Drugie śniadanie: plaster polędwicy drobiowej, kromka pieczywa chrupkiego lub pełnoziarnistego, liść sałaty, ogórek świeży, jabłko. Obiad: zupa jarzynowa – mała pierś kurczaka, garść makaronu, 250 g włoskiej mrożonki, łyżka koncentratu, odrobina soli. Podwieczorek: kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka. Kolacja: sałatka grecka. 200 g niskotłuszczowego sera feta, 1-2 cebuli, 4 liście sałaty, paprykę, pomidor, czosnek i bazylię połączyć i skropić sokiem z cytryny.