Dieta a miażdżyca. W jaki sposób dieta wpływa na stan naczyń krwionośnych? Co jeść, a czego unikać?

Stan naszych naczyń krwionośnych jest ściśle związany z tym, czym się odżywiamy. Długotrwałe zaniedbania w tej kwestii prowadzą do miażdżycy, a ta do kolejnych konsekwencji, takich jak zawał serca, udar mózgu i inne choroby. Co powinniśmy spożywać, a czego unikać w naszej diecie, jeśli chcemy żyć długo i w zdrowiu?

Dieta a miażdżyca. W jaki sposób dieta wpływa na stan naczyń krwionośnych? Co jeść, a czego unikać?Dieta a miażdżyca. W jaki sposób dieta wpływa na stan naczyń krwionośnych? Co jeść, a czego unikać?
Źródło zdjęć: © materiały własne

- Niezdrowa dieta, a fachowo mówiąc - niewłaściwe wybory żywieniowe - są jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia w Polsce. Co więcej, najważniejszą obok nadciśnienia tętniczego przyczyną zgonów Polaków z powodu tych chorób - mówi prof. Piotr Jankowski, Sekretarz Zarządu Głównego PTK, pracujący w I Klinice Kardiologii i Nadciśnienia Tętniczego Collegium Medicum UJ.

Nie chcąc umrzeć na zawał serca, ani udar mózgu, ani też cierpieć z powodu powikłań powiązanych z nimi, czy też z innymi chorobami spowodowanymi przez miażdżycę, powinniśmy wziąć sobie do serca radę profesora, by się zdrowo odżywiać.

Może być tak, że wielu z nas wydaje się, iż odżywia się wystarczająco zdrowo, podczas gdy w naszej diecie tak naprawdę wciąż można wprowadzić dużo poprawek. Poniżej przedstawiamy kilka dobrych rad, na których z pewnością skorzysta nasze serce.

Co to jest i jak powstaje blaszka miażdżycowa?

Co jeść?

  • Zdrowa dieta to ta bogata w owoce i warzywa. Powinniśmy codziennie pamiętać o zjedzeniu ich w sumie co najmniej 400 gramów i to najlepiej w postaci minimalnie 3 porcji w ciągu dnia.
  • Powinniśmy spożywać pieczywo gruboziarniste.

  • Orzechy! Prof. Piotr Jankowski rekomenduje regularne ich spożywanie, ponieważ ostatnio wykazano, iż wydłużają one życie. Ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu u osób regularnie jedzących 30 gramów orzechów dziennie jest zdecydowanie mniejsze, jednak pod warunkiem, że te orzechy nie są w soli, miodzie, czekoladzie, ani posypce.

  • To niskotłuszczowy nabiał powinien być tym spożywanym przez nas najczęściej.

  • Spożywane przez nas tłuszcze powinny być w miarę możliwości tylko pochodzenia roślinnego i spożywane na zimno, bez podgrzewania na patelni. Pamiętajmy przy tym, że tzw. "twarde margaryny" nie są zdrowe.

Czego NIE jeść?

  • Powinniśmy unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Unikajmy w szczególności tłustych mięs (zwłaszcza czerwonych), podrobów oraz wędlin;

  • Powinniśmy zrezygnować z pożywienia zawierającego sól i cukier. Bardzo wiele osób zdaje sobie z tego sprawę (funkcjonuje nawet popularne powiedzenie, że sól i cukier to “biała śmierć”), jednak nieodpowiedzialnie to lekceważy. To jeden z największych błędów. Bez solenia i słodzenia naprawdę da się żyć. I warto.

Jest wśród nas wielu takich, którzy są świadomi tego, że odżywiają się nieprawidłowo, odrzucając myśli o miażdżycy jej następstwach. Ta zależność jednakże istnieje i nie jest żadną legendą, a poważne konsekwencje zdrowotne związane z tą chorobą są jak najbardziej rzeczywiste. Dobra wiadomość natomiast jest taka, że można ich uniknąć. Zmiana przyzwyczajeń żywieniowych jest możliwa, przy odpowiedniej motywacji wcale nie jest taka trudna, a może zdziałać bardzo wiele dobrego. Wszyscy mamy sposobność skorzystać z wiedzy, jaką podzielił się z nami prof. Piotr Jankowski na temat prawidłowego odżywiania się. Zróbmy to. Zyskamy na tym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka