Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca – czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe odżywianie może sprawić, że działanie leków będzie mniej skuteczne i konieczność leczenia farmakologicznego przeciągnie się w czasie.

Dieta a tarczycaDieta a tarczyca
Źródło zdjęć: © 123RF

Rola tarczycy

Tarczyca pełni ważną rolę w organizmie. Mianowicie reguluje jego metabolizm. Tarczyca wydziela hormony: tyroksynę i trijodotyroninę. Hormony tarczycy mają znaczny wpływ na regulację przemiany materii i termogenezy. Ponadto biorą udział w pracy układu nerwowego i układu krążenia. Zarówno niedoczynność tarczycy, jak i nadczynność tarczycy mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Objawy niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy to stan, w którym nastąpił niedobór hormonów tarczycy. Prowadzi to do spowolnienia przemiany materii. Niedoczynność tarczycy objawia się ciągłym zmęczeniem, sennością, szybkim męczeniem się, bólami głowy, zaparciami, wypadaniem włosów, uczuciem zimna, suchością skóry.

Objawy nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy występuje gdy hormony produkują zbyt dużą ilość hormonów. Objawy wywołane przez nadczynność tarczycy to: szybka utrata wagi, nadmierny apetyt, nadpobudliwość, arytmie, drżenie rąk, nadmierna potliwość, obrzęki, biegunki.

Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca to dwa związane ze sobą elementy. Warto zaznaczyć, że dieta przy tarczycy nie zastąpi leczenia. Nadczynność tarczycy wymaga leczenia farmakologicznego. Niedoczynność tarczycy z kolei leczy się przez podawanie dodatkowej dawki hormonów. Dieta w nadczynności tarczycy oraz dieta w niedoczynności tarczycy są formami wspierającymi podstawowe leczenie.

Dieta w niedoczynności tarczycy

Dieta przy tarczycy jest specyficzna. Chory musi pamiętać o wskazaniach. Dieta w niedoczynności tarczycy musi być bogata w jod. To właśnie ten pierwiastek znajduje się w 80% w tarczycy. Jod w diecie to podstawa. Jego niedobór prowadzi do niedoczynności tarczycy, przerostu gruczołu, powstania wola, zaburzeń płodności, opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego. Jod w diecie można uzupełnić dzięki jedzeniu ryb morskich.

Dieta w niedoczynności tarczycy powinna być uboga w kapustę, brokuły, brukselkę, kalafior, rośliny strączkowe. Powyższe produkty utrudniają wchłanianie jodu do organizmu. Dieta przy tarczycy powinna zawierać produkty bogate w białko (chude mięso, ryby, chudy nabiał, napoje mleczne). Chory powinien dbać o poziom żelaza, magnezu, potasu, selenu i cynku.

Nadczynność tarczycy

Dieta w nadczynności tarczycy powinna być wysokoenergetyczna, co nie oznacza, że ma być to dieta wysokokaloryczna. Osoby chore na nadczynność tarczycy powinny dostarczać białko do organizmu (produkty mleczne: mleko, sery, napoje mleczne fermentowane, jaja, chude mięso, ryby). Unikać należy „pustych kalorii”, które nie dostarczają żadnych składników odżywczych. Dlatego zrezygnować trzeba z ciast, ciasteczek, czekolady itp.

Dieta przy tarczycy powinna być bogata w witaminy i minerały. Bardzo ważna jest rola witamin (witamina A, witamina C i witamina B1). Witaminy znajdziemy w produktach mlecznych, rybach, jajach. Oleju rybnym, warzywach i owocach. Produkty mleczne pozwolą też uzupełnić poziom wapnia.

Źródła

  1. Cabot S., Jasinska M. Leczenie chorób tarczycy - Holistyczne metody poprawy pracy tarczycy, Mada, Warszawa 2009, ISBN 978-83-89624-61-1
  2. Muller S.D., Pfeuffer C. Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002, ISBN 83-200-2680-6
  3. Zgliczyński S. (red.), Choroby tarczycy, Urban & Partner, Wrocław 2001, ISBN 83-85842-38-1
  4. Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka