Dieta dr Budwig i "cudowny” olej lniany – ile jest prawdy w rewolucyjnej teorii ? 

Choroba nowotworowa brzmi jak wyrok. Pacjenci poszukują różnych form leczenia, niekiedy bardzo niekonwencjonalnych. Przez lata dużą popularnością cieszyła się teoria cudotwórczego działania oleju lnianego. Stworzyła ją dr Johanna Budwig. Przekonywała, że spożywanie oleju w odpowiednich dawkach może odwrócić rozwój choroby. Ile było w tym prawdy?

Dieta dr Budwig i "cudowny” olej lniany – ile jest prawdy w rewolucyjnej teorii ? Dieta dr Budwig i "cudowny” olej lniany – ile jest prawdy w rewolucyjnej teorii ?
Źródło zdjęć: © 123rf
Monika Suszek

"Cudowna" dieta dr Budwig

"Muszę się z wami podzielić! Moja radość jest przeogromna. BYŁAM CHORA (jestem? nie!) na raka, ostatnią deską ratunku była chemia, stan beznadziejny. Znajoma dała mi przepis na olej z twarożkiem mówiąc, że pomaga i mam zrezygnować z terapii, uśmiałam się do łez z tych zabobonów, ale ona błagała, prosiła mnie, żebym spróbowała. Cóż, tonący brzytwy się chwyta, kuracja trwała pół roku, wczoraj byłam u lekarza, po raku nie ma śladu! Myślałam, że spadnę z krzesła. Dziś idę do koleżanki z przepięknym bukietem i podziękowaniem za uratowanie życia. Lekarz powiedział, że już dawno wie, że właściwości, które znajdują się w oleju lnianym likwidują raka, ale byłaby to rewolucja i totalna plajta w dziedzinie farmacji (przyp. red. - zachowano pisownię oryginalną)" - setki podobnych wpisów można znaleźć na forach internetowych.

Sprawdź koniecznie:

Co jeść by uniknąć nowotworu:

"Może to być rewolucja w leczeniu choroby nowotworowej, nie wymaga przyjmowania leków, chemioterapii czy innych konwencjonalnych metod leczenia" - tak prezentowały się nagłówki gazet ponad 60 lat temu, kiedy popularność zyskała dieta dr Budwig.

Wpływ kwasów Omega 3 na układ krwionośny

Lekarka była niemieckim biochemikiem. Jako pierwsza dokonała klasyfikacji kwasów tłuszczowych i wykazała ich dobroczynny wpływ na choroby zwyrodnieniowe, włącznie z chorobami nowotworowymi. Opracowała dietę, która może przyczynić się do poprawy zdrowia pacjenta. Stosowała ją nawet w przypadku chorych na raka.

Sprawdź koniecznie:

Na czym polega dieta dr Budwig? Zasada jest prosta: należy dostarczać organizmowi pokarmy bogate w tłuszcze omega-3. Podstawą diety jest tłoczony na zimno olej lniany wysokolinolenowy w połączeniu z chudym twarogiem. Dieta, która miała być rewolucją w leczeniu w latach 50., do dziś nie została naukowo potwierdzona. Jednak cieszy się popularnością wśród pacjentów i ich bliskich.

Przykładem może być ta wypowiedź użytkowniczki forum (zachowano pisownię oryginalną - przyp. red.): "Moja mama pije olej lniany budwigowy. Jak pytałyśmy się lekarza prowadzącego mamę nt. tego oleju to stwierdził, że on nie ma zdania na ten temat. Tak więc opieramy się na opiniach uzyskanych w necie i u pani, która nam sprzedaje ten olej w sklepie ze zdrową żywnością. Rzeczywiście smak jego jest okropny, aż są pewne odruchy, ale z czasem idzie się przyzwyczaić. Moja mama pije od lutego i się przyzwyczaiła. Czymś od razu popije, albo zagryzie i jest ok. Jeśli nie możesz łykać samego oleju to proponuję rozrobić łyżkę oleju w jogurcie naturalnym lub serku grani itp. Ja sama też popijam sobie ten olej tak profilaktycznie".

Cudowna dieta czy zbilansowane posiłki?

Ile prawdy jest w teoriach rozpowszechnianych w internecie? Zapytaliśmy o to ekspertów. Część onkologów, z którymi się kontaktowaliśmy, nie chciała komentować.

- Metoda dr Budwig, która miała być rewolucyjną metodą walki z nowotworem, do dziś nie została potwierdzona w żadnej naukowej publikacji – podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie onkolog dr n. med. Grzegorz Luboiński. Dodaje, że jedynym pozytywem jest to, że nie szkodzi.

Grono lekarzy stanowczo odcina się od teorii cudownej właściwości oleju lnianego, który leczy choroby nowotworowe. Za to każdy potwierdza, że zbilansowana dieta, sport, pozytywne myśli służą nie tylko poprawie samopoczucia, ale również zdrowia.

Olej lniany kontra olej rzepakowy – co wybrać ?

Olej lniany to jeden z najmodniejszych zdrowych produktów. Od lat cieszy się wielką popularnością. Wyciskany jest z nasion lnu. Największą jego zaletą jest wysoka zawartość kwasów omega-3.

- Olej lniany pozyskiwany jest w niskiej temperaturze, a wystawiony na działanie w wysokiej, traci swoje zdrowotne właściwości. Dlatego nigdy nie powinien być podgrzewany – podkreśla dietetyk Emilia Kołodziejska

Z kolei olej rzepakowy z powodzeniem może być podgrzewany i używany do smażenia lub pieczenia. Posiada kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. - Nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego – zaznacza ekspertka.

Siemię lniane – zdrowy dodatek do naszej codziennej diety

Poza zdrowymi tłuszczami, siemię lniane zawiera witaminę E, potas, magnez, żelazo, cynk, wapń, kwas foliowy oraz sporo błonnika. Dietetyk Emilia Kołodziejska zaznacza: - Najzdrowszym sposobem spożywania siemienia lnianego jest porcja świeżo zmielonych ziarenek, jako dodatek do sałatki czy owsianki. Dla tych, którzy cierpią na dolegliwości żołądkowe zaleca się roztwór z łyżeczki siemienia lnianego zalanego szklanką wody.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka