Dieta na zgagę - produkty zalecane i przeciwwskazane. Domowe sposoby na zgagę

Dieta na zgagę to dieta, która złagodzi nieprzyjemne dolegliwości, takie jak pieczenie, przez niektórych określane paleniem w przełyku, oraz nieprzyjemny, kwaśny posmak w ustach. Naczelną zasadą takiej diety jest: mniej tłuszczu i więcej ruchu. Warto wiedzieć, że osoby cierpiące na nadwagę lub otyłość częściej skarżą się na refluks. Dowiedz się, co jest dozwolone, a z czego lepiej zrezygnować przy zgadze.

Zobacz film: "Jak pozbyć się zgagi?"

spis treści

1. Przyczyny zgagi

Zgaga to uczucie towarzyszące cofaniu się kwasu żołądkowego wraz z treścią pokarmową do przełyku. Powoduje to drażnienie nieodpornej na kwas śluzówki przełyku. Winnymi takiego zjawiska są m.in. źle działające zwieracze wpustu żołądka. Są to mięśnie tworzące pierścień, który zaciskając się, zamyka wejście do żołądka, uniemożliwiając tym samym cofanie się pokarmu.

Problemy ze zgagą
Problemy ze zgagą

Podrażnienie kwasem żołądkowym objawia się pieczeniem w klatce piersiowej, przełyku, przechodzącym aż...

zobacz galerię

Najczęstszymi czynnikami wyzwalającymi zgagę są:

  • przejedzenie
  • spożywanie zbyt kwaśnych czy pikantnych potraw
  • papierosy
  • alkohol

2. Co można jeść przy diecie na zgagę?

  • chude mięso – pod tym ogólnym pojęciem kryją się: chudy schab, królik, cielęcina. Dieta przy refluksie dopuszcza włączenie do jadłospisu drobiu (kurczak, indyk) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, a także polędwica).
  • chude przetwory mleczne – chude mleko (do 1,5 proc. tłuszczu). Bardziej tłuste może spowodować pogorszenie objawów. Niskotłuszczowe jogurty, kefiry oraz maślanki.
  • warzywa – dopuszcza się spożywanie warzyw, takich jak marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak. Polecane są zwłaszcza soki z marchwi, buraka, rzodkwi i ogórka – mają odczyn zasadowy, który neutralizuje kwaśną treść cofającego się pokarmu w czasie zgagi.
  • woda – dzienne spożycie wody powinno przekraczać 1,5 litra. Zalecane są też herbatki ziołowe, poza herbatą z mięty pieprzowej.
Kiedy czujesz, że refluks daje o sobie znać, sięgnij po szklankę chudego mleka.
Kiedy czujesz, że refluks daje o sobie znać, sięgnij po szklankę chudego mleka.

Odpowiednia dieta na zgagę wyklucza stosowanie potraw smażonych. Żeby nie podrażniać żołądka, jedz potrawy gotowane, duszone, gotowane na parze, pieczone w folii. Tego typu potrawy dodatkowo pomogą zachować ci smukłą linię i uchronią przed niechcianymi kilogramami.

Aby uniknąć zgagi najlepiej jeść 5-6 małych posiłków, tak by się nie przejadać. Każdy kęs należy dobrze przeżuć, dlatego nie warto się spieszyć z jedzeniem, jeśli nie chcemy mieć zgagi.

W ten sposób uchronimy się przed zbytnim zapełnieniem żołądka. Ważne jest również to, aby spożywać pokarm o ustalonych godzinach, a kolację – nie później niż 3 godziny przed snem.

3. Produkty przeciwwskazane w diecie na zgagę

Istotne znaczenie ma rodzaj zjadanych produktów. Jednak należy pamiętać, że u jednej osoby objawy zgagi mogą pojawić się wskutek spożycia pokarmu, który u innej osoby nie wywołuje żadnych dolegliwości. Z drugiej strony można wymienić wiele produktów, które wzmagają zgagę u tych, którzy mają do niej skłonność.

Zobacz także:

Ryzyko zgagi, czyli kto jest najbardziej narażony na tę dolegliwość?

Do produktów najczęściej wywołujących zgagę zaliczamy przede wszystkim pokarmy tłuste, które są wolno trawione w układzie pokarmowym. Warto ograniczyć więc spożycie takich produktów, jak:

  • masło
  • margaryna
  • olej
  • tłuste wędliny, tj. baleron, pasztety, salami, kiełbasy, salcesony, pasztetową.
  • podroby
  • tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka
  • nabiału o wysokiej zawartości tłuszczu – śmietany, sera żółtego, serów pleśniowych, serków topionych czy serów typu fromage

Do tłustych potraw zaliczymy jedzenie smażone, jedzenie typu fast food, czyli hamburgery, hot dogi, frytki, cheeseburgery. Dieta na zgagę eliminuje całkowicie tego typu jedzenie.

Sprawdź też:

8 zasad żywienia dla cierpiących na zgagę

Osoby, którym dokucza zgaga, powinny zrezygnować też z:

  • pomidorów
  • warzyw cebulowych
  • karczochów
  • szparagów
  • owoców cytrusowych
  • potraw z octem (wszystkie marynaty)
  • ostrych przypraw (chilli, pieprz, curry, pieprz cayenne, ostra papryka, papryczki pepperoni, chrzan, musztarda)
  • czekolady i wyrobów z dodatkiem czekolady
  • napojów gazowanych
  • soków (szczególnie pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego)
  • kawy
  • mocnej herbaty
  • alkoholu

Te produkty zwiększają bowiem wydzielanie soków żołądkowych.

4. Domowe sposoby na zgagę

  • zioła

Doprawiaj nimi potrawy. Używaj świeżej bazylii, oregano, czosnku. Stosuj też koperek, estragon, rozmaryn, szałwię, koper włoski. Możesz również stosować napary ziołowe, np. z imbiru i rumianku. Taki napar nie dość, że pomaga przy mdłościach, to na dodatek wspaniale walczy ze zgagą.

Najlepiej jest go przygotować ze świeżo startego imbiru. Na szklankę wrzątku wrzucamy 1 łyżeczkę startego imbiru i zaparzamy przez 10 minut. Napar z rumianku łagodzi podrażnienia wywołane przez cofającą się treść żołądkową, a do tego działa przeciwzapalnie.

Na zgagę pomoże także napar z imbiru i rumianku.
Na zgagę pomoże także napar z imbiru i rumianku.

Innym ziołem, który pomoże na zgagę, jest prawoślaz lekarski – podobnie jak siemię lniane tworzy ochronną powłokę na śluzówce przełyku. Łyżkę korzenia prawoślazu zalewamy letnią, przegotowaną wodą, mieszamy i odstawiamy na 30-45 minut. Odcedzamy, piejmy 2-3 łyżki płynu dziennie.

Objawy zgagi może złagodzić również herbatka z kminku – na szklankę wrzątku wrzucamy 2 łyżeczki kminu rzymskiego. Zaparzamy przez około 10 minut, po czym odcedzamy i pijemy.

  • siemię lniane

Na pół szklanki wrzątku wrzucamy łyżeczkę nasion. Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie oddzielamy nasiona. Do powstałego żelu (przypominającego kisiel) możemy dodać mleko, jogurt lub wodę. Żel pokryje przełyk cienką ochronną warstwą, która zapobiegnie podrażnieniom śluzówki przełyku w czasie zgagi.

  • aloes

sok z aloesu łagodzi podrażnienia. Filiżankę soku należy wypić 20 minut przed posiłkiem.

  • soda

może ona być świetnym zamiennikiem tabletki. Łyżeczkę sody należy rozpuścić w szklance ciepłej wody i wypić, gdy tylko pojawi się pieczenie. Od razu powinniśmy poczuć ulgę.

  • zmiana pozycji

zgagę może nasilać leżenie, dlatego lepiej nie kłaść się i nie schylać 1-3 godziny po posiłku. Utrudni to cofanie się treści żołądkowej do przełyku.

Spanie z uniesioną głową również powinno zmniejszyć przykre dolegliwości.

  • odpowiednie ubranie

Ucisk spowodowany zbyt dopasowanymi ubraniami, szczególnie w talii, może potęgować uczucie zgagi i pieczenia w przełyku, dlatego lepiej, aby były luźniejsze.

Czasami domowe sposoby na zgagę nie są skuteczne. Jeśli zgaga, mimo zastosowanych środków z domowej apteczki i zmiany nawyków, nadal nie ustępuje, należy zgłosić się do lekarza, który wprowadzi leczenie farmakologiczne.

Następny artykuł: Przyczyny zgagi

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.