Dieta na żołądek
Dieta w stanach zapalnych żołądka ma na celu odciążenie żołądka. W schorzeniach żołądka stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem substancji wzmagających wydzielanie soku żołądkowego. Nie spożywa się dań smażonych, tłustych wędlin oraz alkoholu.
Do najczęstszych chorób żołądka należą: dyspepsja czynnościowa, choroba refluksowa GERD, zakażenie H. pylori, choroba wrzodowa, nietolerancja laktozy, niedokwaśność lub nadkwaśność żołądka. Często też na pracę żołądka wpływają stłuszczenie wątroby czy zespół jelita drażliwego, dlatego warto przed wizytą u dietetyka zgłosić lekarzowi dolegliwości w celu postawienia odpowiedniej diagnozy. Do czasu wizyty u lekarza możemy pić na czczo siemię lniane, słabą herbatę, spożywać produkty gotowane o niskiej zawartości błonnika. Do głównych zaleceń dietetycznych należą dieta łatwostrawna, częste, regularne spożywanie posiłków, unikanie nadmiaru soli kuchennej i ostrych przypraw, musztardy, octu, potraw smażonych, warzyw z dużą zawartością błonnika, produktów działających wzdymająco (groch, fasola, cebula) oraz zaniechanie palenia tytoniu i zaprzestanie spożywania alkoholu.
1. Objawy zapalenia żołądka
Zapalenie błony śluzowej żołądka to choroba wywołana stanem zapalnym śluzówki żołądka, który może być spowodowana różnymi czynnikami.
Czynnikami wywołującymi stan zapalny błony śluzowej żołądka są:
- nadmierny stres,
- nadużywanie alkoholu,
- leki (zwłaszcza przeciwzapalne i przeciwbólowe – kwas acetylosalicylowy, ibuprofen, ketoprofen, pyralgina),
- urazy,
- choroby OUN (wrzód Cushinga),
- choroby pasożytnicze – lamblia,
- zakażenia bakterią H. pyroli.
Zapalenie błony śluzowej żołądka może powstać w wyniku zarzucania żółci z dwunastnicy do żołądka. Nadmierne wydzielanie kwasu solnego przez komórki żołądka powoduje uszkodzenie jego błony śluzowej, następuje drażnienie nerwów, wydzielenie histaminy oraz uszkodzenie naczyń.
Objawy stanu zapalnego wywołane przez H. pyroli pojawiają się nagle. W obrazie klinicznym występuje piekący ból w nadbrzuszu, uczucie pełności i wzdęcia. Czasem pojawiają się wymioty oraz zmniejszenie apetytu. W przypadku przewlekłego stanu zapalnego mogą również występować krwawienia.
2. Dieta w schorzeniach żołądka
Istotną rolę w leczeniu schorzeń żołądka odgrywa odpowiednia dieta. Osoby cierpiące na wrzody żołądka i inne schorzenia tego narządu powinny zastosować się do zasad diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, do których należą przede wszystkim ostre przyprawy (cebula, czosnek, ocet, chili), błonnik i produkty go zawierające – otręby pszenne, owsiane.
Rezygnuje się ze spożywania pieczywa żytniego i graham na rzecz pieczywa pszennego. Do smarowania pieczywa stosuje się w niewielkich ilościach masło. Jako dodatek do pieczywa można jeść ser twarogowy półtłusty i chudy, do którego można wkroić natkę pietruszki, oraz wędlinę drobiową (szynka z piersi indyka) i jajka gotowane na miękko.
Z diety eliminuje się pasztety, salcesony, kaszanki, mocno uwędzone wędliny, parówki o małej zawartości mięsa. Przygotowując zupę, nie używa się zasmażek, a na drugie danie nie podaje się choremu smażonego mięsa i ryb. Unika się także smażonych ziemniaków, frytek oraz sałatek ze śmietaną i majonezem.
Spośród warzyw choremu nie zaleca się spożywania cebuli, czosnku, ogórków, kapusty. Z kolei owoce, które są źródłem witamin należy podawać na drugie śniadanie i podwieczorek. Do najmniej obciążających układ pokarmowy zaliczane są: banan, brzoskwinia, jabłko, natomiast owoce cytrusowe (grejpfrut, pomarańcza) należy podawać w minimalnych ilościach – dwie cząstki na dzień.
Przygotowując potrawy dla osoby chorej, należy unikać smażenia, gdyż dania takie zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i dłużej zalegają w żołądku, zaostrzając objawy chorobowe.
Podczas stanu zapalnego żołądka nie wolno pić alkoholu, napojów gazowanych, zwłaszcza wód smakowych, i palić papierosów. Spośród używek dozwolona jest słaba kawa oraz krótko parzona zielona herbata.
Aby wspomóc proces odbudowy błony śluzowej żołądka, należy wieczorem przed snem wypijać jedną szklankę naparu z siemienia lnianego.