Dieta przeciw cellulitowi
Czy wiesz, że rodzaj codziennego menu może wpływać na powstawanie cellulitu?
Połówka grejpfruta
Grejpfruit kontra wolne rodniki
Bogaty w antyoksydanty cytrus spowalnia procesy starzenia się komórek skóry. Dzięki temu są mniej podatne na powstanie cellulitu. Pomocne w poprawie krążenia krwi i limfy są także jagody. Bogate we flawonoidy usuwają szkodliwe toksyny z organizmu.
Awokado
Zalety awokado
Ten smaczny owoc bogaty jest w kwasy omega-3. Kwasy przyspieszają metabolizm komórkowy i dzięki niemu tłuszcz nie magazynuje się nadmiernie pod skórą pozostawiając ją gładką.
Truskawki
Drenujący potas
Pierwiastek ten pozwala uniknąć nadmiernego gromadzenia się wody w organizmie. Rozbijając złogi tłuszczowe zapobiega tworzeniu się "skórki pomarańczowej". Potas znajdziesz w m.in figach, bananach lub ananasie, ten ostatni zawiera również bromelinę przyspieszającą odchudzanie.
Łosoś
Morski pierwiastek
Dieta bogata w jod zapobiega cellulitowi. Dlaczego? Pierwiastek ten reguluje krążenie krwi i limfy. Dostarczysz go organizmowi jedząc ryby i gruszki.
Ryż z płatkami migdałowymi
Błonnik
Składnik ten reguluje trawienie i sprawia, że szkodliwe toksyny i woda zostają usunięte z organizmu. Włącz więc do swojego menu takie produkty jak: pieczywo i makarony pełnoziarniste, otręby, groch i soję.
Kawałek czekolady
Ogranicz cuker
Ogranicz spożycie cukru. Dokładnie czytaj etykiety na opakowaniach produktów które kupujesz, cukier czai się niemal wszędzie! Jego nadmiar powoduje nagły wzrost glukozy we krwi, która zostaje zamieniona na tłuszcz.
Kawa z mlekiem
Zrezygnuj z kawy
Na rzecz wody i ziołowych herbat. Kofeina może przyczyniać się do zatrzymania wody w organizmie.
Kieliszek wina
Ostrożnie z alkoholem
Żeński estrogen ma wpływ na powstanie cellulitu, wydzielany podczas spożywania alkoholu prowadzi do zastoju wody w organizmie.
Sól w diecie
Słona prawda
Nie sól nadmiernie potraw, twoja dzienna dawka nie powinna przekraczać 5 g. Sól doprowadza do puchnięcia spowodowanym zastojem wody w organizmie.
Słodkie makaroniki
Konserwanty
Sztuczne składniki bardzo łatwo odkładają się w tkankach. Nie zawierają cennych wartości odżywczych, co więcej duża ilość sody zatrzymuje wodę w organizmie sprzyjając powstawaniu cellulitu.