Dieta w kamicy szczawianowej
Kamica szczawianowa jest chorobą polegającą na odkładaniu się w drogach moczowych kamieni szczawianowych. Jak zauważono, stężenie szczawianów w moczu jest znacznie większe po spożyciu produktów zawierających wspomniane związki. Z tego względu, w celu zwalczenia schorzenia zalecane jest wykluczenie z diety pokarmów bogatych w kwas szczawianowy, aby ograniczyć dostarczanie tego związku z zewnątrz. Pacjenci muszą wykluczyć spożywanie zielonych warzyw, a zwłaszcza rabarbaru, szczawiu, szpinaku i włoskiej kapusty. Poza tym, należy zrezygnować z kakao i mocnej herbaty. Na czym dokładnie polega dieta w kamicy szczawianowej?
1. Produkty zalecane i niewskazane w kamicy szczawianowej
W naszym organizmie kwas szczawiowy może pochodzić z przewodu pokarmowego lub stanowić produkt przemiany gliceryny. Kwas szczawiowy w moczu dokładnie pochodzi z przemian kwasu glioksalowego i kwasu askorbinowego. Jakie produkty należy wyeliminować z diety, by zapobiec rozwojowi kamicy szczawianowej? Poza wymienionymi wyżej zielonymi warzywami, niewskazane jest spożycie czekolady, konserw mięsnych i rybnych, kiszonek, koncentratów zup i sosów, suszonych fig i śliwek, cytryny oraz przypraw ostrych i z glutaminianem sodu. Przy kamicy szczawianowej nie należy doprawiać potraw dużą ilością prawdziwego pieprzu. Ponadto, trzeba ograniczyć spożycie marchwi, ziemniaków, buraków, grochu. Należy również zmniejszyć ilość spożywanego cukru i słodyczy (nadmiar tych produktów nawet u zdrowej osoby może doprowadzić do wytworzenia kwasu szczawiowego w ustroju). Zaleca się natomiast zwiększenie ilości podawanych płynów i pokarmów zakwaszających mocz.
- Produkty zalecane w ograniczonych ilościach: mleko i przetwory mleczne, mięso, ryby, wędliny, jaja, sałata, fasola, pomidory, śliwki, agrest, truskawki, orzechy.
- Produkty wskazane: owoce cytrusowe, soki owocowe, zwłaszcza soki z żurawiny, produkty zbożowe z pełnego ziarna (pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, płatki owsiane i jęczmienne), masło, ogórki, cebula, kukurydza.
Dietę należy wzbogacić w magnez, którego źródłem są kasze gruboziarniste, banany i warzywa liściaste. Istnieje ścisły związek między stopniem wchłaniania szczawianów ze światła przewodu pokarmowego a gospodarką wapniowo-fosforanową. Wchłanianie szczawianów jest tym mniejsze, im większa jest zawartość wapnia w pożywieniu.
2. Jadłospis w kamicy szczawianowej
Osoby chore na kamicę szczawianową na śniadanie mogą spożywać zupy mleczne z ryżem lub chrupkami kukurydzianymi, a także pieczywo mieszane z masłem roślinnym oraz cielęcinę gotowaną. Do picia można przygotować słabą herbatę z cytryną lub mlekiem. Na obiad wskazane są kluski leniwe z tartą bułką lub jaja sadzone z fasolką szparagową i zielona herbata (bez cukru). Nie zaszkodzą bitki cielęce z makaronem, surówka z kapusty pekińskiej. Na deser można zjeść biszkopt lub ciasto drożdżowe. Na kolację polecana jest ryba duszona w jarzynach, mieszane pieczywo z masłem i herbata ziołowa. Pomocne zioła w leczeniu kamicy szczawianowej to m.in. ziele nawłoci, ziele rdestu ptasiego i ziele skrzypu polnego.