Właściwości szczypiorku. Sprawdź, dlaczego warto go jeść jak najczęściej
Symbol wiosny, który można wyhodować na parapecie. Należy do tej samej rodziny roślin co cebula czy czosnek. Ma ostry smak i intensywnie zielony kolor.
Najczęściej szczypiorek stosuje się jako przyprawę do aromatyzowania twarożków, sałatek, dań z jajek, maseł ziołowych czy ziemniaków. Warto wiedzieć, że jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy.
Idealny na wiosenne przesilenie i wzmocnienie organizmu po zimie.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj również: Jedzenie tego włoskiego przysmaku może chronić przed rakiem
Tani superprodukt
Zwyczajny szczypior wyróżnia się na tle innych warzyw niską kalorycznością i wysoką zawartością cennych składników odżywczych. Dostarcza witamin A, C, K, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu.
Zielone liście są też źródłem antyoksydantów, czyli substancji, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Przy jakich dolegliwościach może pomóc?
Przeczytaj również: Okazuje się, że tłuste jedzenie nie jest wcale tuczące
Naturalny antybiotyk
Podobnie jak czosnek i cebula, szczypiorek ma właściwości antybiotyczne. Zabija bakterie i wirusy wywołujące infekcje, a przy tym zawiera dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza objawy choroby. Łagodzi też stany zapalne.
Po szczypiorek warto więc sięgnąć, kiedy czujemy się osłabieni, łapie nas przeziębienie lub grypa, a także podczas zakażeń grzybiczych.
Przeczytaj również: To jedzenie powoduje cellulit. Lepiej go unikaj
Warzywo antyrakowe
Okazuje się, że szczypior może być elementem diety zapobiegającej rozwojowi nowotworów. To zasługa przeciwutleniaczy, które pomagają wzmacniać naturalną barierę ochronną organizmu i niwelują stany zapalne.
W szczypiorku znajduje się również selen – pierwiastek neutralizuje toksyny i niszczy wolne rodniki.
Badania wykazały, że jedzenie szczypiorku może pomóc w walce z rakiem żołądka, przełyku oraz prostaty.
Przeczytaj również: Niezawodny sposób, aby zrezygnować z jedzenia słodyczy
Zioło na trawienie
Dyskomfort trawienny? Na ból brzucha, wzdęcia, zaparcia może pomóc właśnie szczypior. Stymuluje produkcję soków trawiennych i działa lekko przeczyszczająco, dzięki czemu nieprzyjemne dolegliwości szybko mijają.
Poza tym pobudza apetyt, dlatego warto szczypiorek podawać niejadkom. Dzięki zawartości składników antybakteryjnych, szczypiorek może pomóc przy zatruciach wywołanych np. salmonellą.
Przeczytaj również: Te produkty pomogą na żołądkowe dolegliwości
Dla zdrowia serca
Jednym z najważniejszych związków znajdujących się w szczypiorku jest allicyna. Nowe badania wykazały, że to właśnie ta substancja przyczynia się do zmniejszenia poziomu"złego” cholesterolu w organizmie, obniżenia ciśnienia tętniczego i pozytywnie działa na serce.
Regularne jedzenie zdrowej zieleniny to sposób, aby uniknąć udaru mózgu, ataku serca oraz miażdżycy.
Przeczytaj również: Produkty, które zapobiegają chorobie Alzheimera
Szczypiorek na detoks
Nie bez powodu to właśnie wiosną mamy największą ochotę na szczypiorek. Dzięki dawce witamin, związków mineralnych i antyoksydantów nie tylko wzmacnia i dodaje energii, ale również pomaga w naturalnym oczyszczeniu z toksyn.
Liście mają właściwości moczopędne, co ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Jedząc codziennie szczypiorek można odzyskać energię i dobre samopoczucie, a przy okazji schudnąć.
Przeczytaj również: Produkty wspomagające pracę płuc
Szczypior w kuchni
Szczypiorek można kupić przez cały rok, ale najlepiej smakuje o tej porze roku. Bez problemu można uprawiać go w doniczce na parapecie. Wystarczy w pojemniku z ziemią umieścić kilka cebul tak, aby co najmniej połowa wystawała nad poziom podłoża.
Doniczkę należy ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewać. Po kilkunastu dniach wyrośnie świeży szczypiorek, który jest bombą prozdrowotnych składników.
Szczypior należy jeść na surowo, aby zachować charakterystyczny smak oraz właściwości. Dobrze komponuje się z twarogiem, jajkami, kaszami, zupami.
Warto dodawać go do sałatek, surówek, dipów i kanapek. Należy pamiętać, aby siekać szczypior ostrym nożem – dzięki temu zachowa ładny wygląd i aromat.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Przeczytaj również: Boli cię głowa? Nigdy nie jedz tych produktów