Właściwości szczypiorku. Sprawdź, dlaczego warto go jeść jak najczęściej

Symbol wiosny, który można wyhodować na parapecie. Należy do tej samej rodziny roślin co cebula czy czosnek. Ma ostry smak i intensywnie zielony kolor.

Najczęściej szczypiorek stosuje się jako przyprawę do aromatyzowania twarożków, sałatek, dań z jajek, maseł ziołowych czy ziemniaków. Warto wiedzieć, że jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy.

Idealny na wiosenne przesilenie i wzmocnienie organizmu po zimie.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj również: Jedzenie tego włoskiego przysmaku może chronić przed rakiem

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 7Tani superprodukt

Zwyczajny szczypior wyróżnia się na tle innych warzyw niską kalorycznością i wysoką zawartością cennych składników odżywczych. Dostarcza witamin A, C, K, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, potasu.

Zielone liście są też źródłem antyoksydantów, czyli substancji, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie. Przy jakich dolegliwościach może pomóc?

/ 7Naturalny antybiotyk

Obraz
© 123RF

Podobnie jak czosnek i cebula, szczypiorek ma właściwości antybiotyczne. Zabija bakterie i wirusy wywołujące infekcje, a przy tym zawiera dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu wzmacnia układ immunologiczny i zmniejsza objawy choroby. Łagodzi też stany zapalne.

Po szczypiorek warto więc sięgnąć, kiedy czujemy się osłabieni, łapie nas przeziębienie lub grypa, a także podczas zakażeń grzybiczych.

/ 7Warzywo antyrakowe

Obraz
© Shutterstock

Okazuje się, że szczypior może być elementem diety zapobiegającej rozwojowi nowotworów. To zasługa przeciwutleniaczy, które pomagają wzmacniać naturalną barierę ochronną organizmu i niwelują stany zapalne.

W szczypiorku znajduje się również selen – pierwiastek neutralizuje toksyny i niszczy wolne rodniki.

Badania wykazały, że jedzenie szczypiorku może pomóc w walce z rakiem żołądka, przełyku oraz prostaty.

/ 7Zioło na trawienie

Obraz
© Shutterstock

Dyskomfort trawienny? Na ból brzucha, wzdęcia, zaparcia może pomóc właśnie szczypior. Stymuluje produkcję soków trawiennych i działa lekko przeczyszczająco, dzięki czemu nieprzyjemne dolegliwości szybko mijają.

Poza tym pobudza apetyt, dlatego warto szczypiorek podawać niejadkom. Dzięki zawartości składników antybakteryjnych, szczypiorek może pomóc przy zatruciach wywołanych np. salmonellą.

/ 7Dla zdrowia serca

Obraz
© 123RF

Jednym z najważniejszych związków znajdujących się w szczypiorku jest allicyna. Nowe badania wykazały, że to właśnie ta substancja przyczynia się do zmniejszenia poziomu"złego” cholesterolu w organizmie, obniżenia ciśnienia tętniczego i pozytywnie działa na serce.

Regularne jedzenie zdrowej zieleniny to sposób, aby uniknąć udaru mózgu, ataku serca oraz miażdżycy.

Przeczytaj również: Produkty, które zapobiegają chorobie Alzheimera

/ 7Szczypiorek na detoks

Obraz
© Shutterstock

Nie bez powodu to właśnie wiosną mamy największą ochotę na szczypiorek. Dzięki dawce witamin, związków mineralnych i antyoksydantów nie tylko wzmacnia i dodaje energii, ale również pomaga w naturalnym oczyszczeniu z toksyn.

Liście mają właściwości moczopędne, co ułatwia usuwanie zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Jedząc codziennie szczypiorek można odzyskać energię i dobre samopoczucie, a przy okazji schudnąć.

Przeczytaj również: Produkty wspomagające pracę płuc

/ 7Szczypior w kuchni

Obraz
© 123RF

Szczypiorek można kupić przez cały rok, ale najlepiej smakuje o tej porze roku. Bez problemu można uprawiać go w doniczce na parapecie. Wystarczy w pojemniku z ziemią umieścić kilka cebul tak, aby co najmniej połowa wystawała nad poziom podłoża.

Doniczkę należy ustawić w dobrze nasłonecznionym miejscu i regularnie podlewać. Po kilkunastu dniach wyrośnie świeży szczypiorek, który jest bombą prozdrowotnych składników.

Szczypior należy jeść na surowo, aby zachować charakterystyczny smak oraz właściwości. Dobrze komponuje się z twarogiem, jajkami, kaszami, zupami.

Warto dodawać go do sałatek, surówek, dipów i kanapek. Należy pamiętać, aby siekać szczypior ostrym nożem – dzięki temu zachowa ładny wygląd i aromat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka