Dlaczego warto pić czerwone wino?
Badania wykazują, że czerwone winogrono, z którego produkuje się wino może mieć bardzo znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dzięki obecności w nim polifenoli (m.in. resweratrolu). Te w zależności od stężenia mogą w różnym stopniu redukować utlenianie złego cholesterolu LDL, przyczyniając się równownocześnie do wzrostu frakcji HDL, czyli dobrego cholesterolu.
Pomaga w sprawach sercowych
W tym wypadku chodzi o układ sercowo-naczyniowy i jego kondycję fizyczną. Wspomniane już polifenole wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych, zapewniając ich elastyczność oraz zapobiegając agregacji (zlepianiu się) płytek krwi.
Poziom cukru we krwi
Wyniki badań sygnalizują, że codzienna suplementacja diety resweratrolem (polifenol obecny również w skórkach czerwonych winogron) – 250 mg przez okres trzech miesięcy – wpływała na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Umiarkowane spożywanie czerwonego wina może przynieść podobne rezultaty.
Praca mózgu
Resweratrol, obecny w czerwonym winie, hamuje powstanie białka o nazwie beta-amyloid. Te, zbierając się, tworzą toksyczne, lepkie grudki w mózgach osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Dzięki temu lampka wina po dużym wysiłku umysłowym nie tylko smakuje, ale i działa właściwie.
Zapobieganie nowotworom
Już lampka wina wypijana trzy do czterech razy w tygodniu wystarczy, by zwalczać rozwijające się komórki nowotworowe. Bohaterem jest tu wspomniany już resweratrol.
Zwalczanie przeziębienia
Badania wykazały, że pośród 4000 pracowników naukowych pięciu hiszpańskich uniwersytetów, ci, którzy pili więcej niż 14 lampek czerwonego wina tygodniowo po roku byli o 40% mniej narażeni na wystąpienie przeziębienia. Przeciwutleniacze zawarte w winie zwalczają wolne rodniki, chroniąc organizm przed nowotworami i innymi, lżejszymi chorobami.
Wino odchudza
Piceatannol hamuje rozwój komórek tłuszczowych. Jako że jest on metabolitem resweratrolu, jego naturalnym źródłem jest m.in. czerwone wino i winogrona.
Podniesienia jakości kolacji
Wino jest zdrowe, ale przede wszystkim smaczne. Stanowi wierny element wielu romantycznych kolacji i innych spotkań towarzyskich.