Co się kryje pod symbolem E?
Dodatki do żywności oznaczone literą E znajdują się w prawie wszystkich produktach. Poprawiają ich smak, wygląd i trwałość. Ich zastosowanie jest często konieczne do otrzymania produktu o właściwej trwałości. Czas odkryć, co kryje się za tymi symbolami.
1. Rodzaje dodatków do żywności
Komitet Naukowy Technologii Żywności ustalił listę E. Warunki zastosowania dodatków E określają unijne dyrektywy. Każdy nowy dodatek do żywności, zanim zostanie wprowadzony do produktów, musi być sprawdzony pod kątem bezpieczeństwa dla konsumentów. Musi również uzyskać opinię Państwowego Zakładu Higieny.
W Polsce obecnie do stosowania jest dopuszczonych prawie 300 dodatków. Dzielą się ona na 24 grupy. Najważniejsze to: konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, preparaty żelujące i zagęszczające, substancje zakwaszające, słodzące, smakowe, zapachowe.
Ponadto substancje mogą być naturalne lub syntetyczne. Warto wiedzieć, że napis na opakowaniu "substancja identyczna z naturalną" nie oznacza naturalnego dodatku. Chodzi o to, że otrzymano skład identyczny jak naturalny, ale inną metodą niż z surowca naturalnego.
Dodatki E mogą jednak odbijać się negatywnie na zdrowiu przy częstym spożywaniu. Jeśli cierpisz na choroby układu pokarmowego lub jesteś alergikiem, pamiętaj, by uważnie czytać etykiety umieszczone na opakowaniu.
Producenci mają obowiązek umieścić na opakowaniu listę E. Warto również pamiętać, że smakowicie wyglądająca bułka czy ciasto, które mogą leżeć wiele dni, to właśnie efekt zastosowania dodatków do żywności E.
Szacuje się, że w ciągu roku zjadamy około 2 kilogramów dodatków ukrytych w produktach spożywczych.
2. Barwniki i konserwanty w żywności
Barwniki, które są dodawane do żywności to:
- E 102 (tartrazyna) – stosowana w deserach w proszku, oranżadach, sztucznym miodzie, musztardzie. U uczulonych na aspirynę i astmatyków może powodować negatywne działanie. Powoduje nadpobudliwość, a u dzieci zachowanie podobne do ADHD.
- E 110 (żółcień pomarańczowa) – stosowana w żelach, marmoladach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może spowodować reakcje alergiczne.
- E 124 (czerwień koszenilowa) – stosowana w wędzonych rybach, owocowych cukierkach, budyniach. Osobom uczulonym na aspirynę może zaszkodzić.
- E 127 (erytrozyna) – stosowana tylko w wiśniach koktajlowych i kandyzowanych, sałatkach owocowych z dodatkiem wiśni. Jest to czerwony barwnik. Może upośledzić tarczycę przez uwalnianie jodu.
- E 133 (błękit brylantowy) – stosowany w konserwowych warzywach. Osoby z zespołem jelita drażliwego i schorzeniami przewodu pokarmowego powinny go unikać za wszelką cenę. To dodatek, który szkodzi jelitom, podrażnia wątrobę i śledzionę.
- E 141 (kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny) – naturalne, roślinne barwniki. Mogą nasilać odkładanie się miedzi w organizmie, w połączeniu z wysokim spożyciem artykułów zawierających miedź.
- E 154 (brąz FK) – dodawany do wędzonych śledzi i niektórych konserw rybnych. Brąz FK przy częstym stosowaniu może odkładać się w naczyniach limfatycznych i nerkach znacznie je obciążając.
Konserwanty, które są dodawane do żywności:
- E 120 (kwas benzoesowy) – stosowany w sokach owocowych, galaretkach, gotowych sałatkach, piwie, margarynie, napojach bezalkoholowych, przetworach rybnych. Może podrażniać śluzówkę jelit i żołądka lub wywołać wysypkę. Może również zaostrzyć stany chorobowe chorych na astmę, alergie skórne i katar sienny.
- E 220 do 228 (siarczyny) – stosowane w białych winach, owocach suszonych, ziemniaczanych przetworach. Siarczyny powodują stratę witaminy B1, bóle głowy i nudności. Maksymalnie można spożyć 50 mg na osobę na dobę.
- E 249 (azotyny potasu) i E 250 (azotyny sodu) – stosowane do peklowania mięs. Mogą utrudniać transport tlenu przez krew, co jest niebezpieczne u niemowląt. Ogrzewając przetwory peklowane powyżej 150°C, może dojść do wytworzenia rakotwórczej nitrozoaminy.
- E 284 (kwas borny) – obecnie może być stosowany tylko do utrwalania kawioru. Działa toksycznie. Powoduje biegunki i uszkodzenie wewnętrznych organów.
Preparaty żelujące i zagęszczające:
- E 400 (kwas alginowy) – powinien być unikany przez kobiety w ciąży, gdyż może utrudniać wchłanianie żelaza.
- E 407 (karagen) – stosowany jako zagęszczacz lub stabilizator w odżywkach dla dzieci. Może spowodować wzdęcia.
Substancje słodzące używane zamiast cukru:
- E 420 (sorbitol) i E 421 (mannitol) – stosowane w żywności dla diabetyków. Niemowlętom do 1 roku życia nie wolno ich podawać, gdyż mogą spowodować biegunkę. Mogą działać przeczyszczająco.
Dbając o zdrowie swoje i bliskich, starajmy się wybierać produkty mało przetworzone pochodzące ze źródeł, do których mamy zaufanie. Jak zawsze w tej sytuacji, należy zachować zdrowy rozsądek.
Konserwanty pozwalają nam eliminować zatrucia pokarmowe, jednak spożywane w nadmiarze mogą poważnie szkodzić naszemu zdrowiu.