Duże śniadanie może zapobiegać chorobom serca

Według greckich naukowców spożywanie dużego i bogatego w składniki odżywcze śniadania może pozytywnie wpływać na zdrowie twojego serca. Pierwszy posiłek powinien zawierać ok. 400 kcal.

Duże śniadanie może zapobiegać chorobom sercaDuże śniadanie może zapobiegać chorobom serca
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Obfite śniadanie dla zdrowia serca

Badacze z Uniwersytetu z Kapodistrain w Atenach oceniali nawyki żywieniowe 2000 osób. Średnia wieku badanych to 63 lata. Zostali oni podzieleni na trzy grupy, w zależności od tego jak obfite śniadanie spożywali.

W pierwszej grupie znalazły się osoby, które jadły śniadanie wysokokaloryczne, w drugiej te, które jadły niskokaloryczny posiłek, a w trzeciej osoby, które śniadanie pomijały.

Naukowcy stwierdzili, że osoby, które jadły wysokoenergetyczne śniadanie, miały lepszy stan tętnic, niż osoby, które jadły niewiele lub wcale. Według badań spożycie co najmniej 400 kcal w godzinach porannych wiąże się z niższym poziomem gromadzenia się blaszek miażdżycowych w tętnicach.

Nie jedz tego na śniadanie jeśli chcesz schudnąć

Zmiany miażdżycowe w tętnicach są przyczyną chorób układu krążenia. Prowadzą do miażdżycy, zawału serca i udaru. Mogą też przyczyniać się do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia

Kierownik badania dr Sotirios Tsalamandris powiedział, że spożywanie śniadania stanowiącego ponad 20 proc. całkowitej dziennej dawki kalorycznej, może mieć dla zdrowia serca, nawet większe znaczenie, niż ogólne stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety.

W badaniu nie określono jakie konkretnie produkty powinniśmy zjadać na śniadanie. Wśród uczestników, którzy jedli najbardziej obfite śniadania dominował jednak nabiał oraz płatki owsiane i chleb.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka