Działa jak zbroja. Chroni przed rakiem trzustki, jelita grubego, płuc i krwi

To warzywo jest silną bronią w walce ze stanem zapalnym, który przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń przewlekłych. Nowe badania wykazały, że spożywanie soku z marchwi zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i kilku nowotworów, w tym raka płuc, raka jelita grubego, a nawet raka trzustki.

Ten sok zmniejsza stan zapalny, chroni przed rakiem i cukrzycąTen sok zmniejsza stan zapalny, chroni przed rakiem i cukrzycą
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Chroni przed cukrzycą i rakiem

Badanie opublikowane ostatnio w czasopiśmie "Nutrients" wykazało, że picie soku z marchwi może pomóc wzmocnić odporność oraz zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Grupa naukowców z Uniwersytetu Południowej Danii wzięła pod lupę bioaktywne związki, które się w nim znajdują, w tym m.in. falkarinol.

Naukowcy u czternastu zdrowych osób w wieku od 20 do 55 lat zbadali krew przed wypiciem soku i godzinę po jego spożyciu. Wyniki były na tyle obiecujące, że badacze wskazali, iż spożywanie soku z marchwi może przynieść korzyści osobom cierpiącym na schorzenia dotyczące stanów zapalnych, takie jak cukrzyca typu 2 czy nowotwory.

Marchew to przede wszystkim źródło beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A. Zawarty w niej błonnik pozytywnie oddziałuje na jelita, poziom cukru we krwi i ogólną odporność organizmu. Autorzy analiz podkreślili także, że potrzebne są dalsze badania, by dokładnie określić wpływ soku na funkcje odpornościowe.

Wystarczą 32 gramy dziennie

Eksperci z Uniwersytetu Południowej Danii badali już marchew, ale pod kątem ryzyka rozwoju nowotworów. Ich analizy wykazały wówczas, że codzienne spożywanie jednej marchwi może zmniejszyć ryzyko raka płuc, raka okrężnicy, a nawet raka trzustki i białaczki.

"W badaniu populacyjnym wykazaliśmy, że u osób, które codziennie jadły surową marchewkę, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było o 17 proc. niższe" - wyjaśnił prof. Morten Kobæk Larsen. Już wtedy specjalistom udało się wykazać, że zawarte w warzywie substancje hamują rozwój stanów zapalnych, które mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób nowotworowych.

Autorzy analiz podkreślili także, że wystarczy 32 gramy marchii dziennie, czyli około dwóch małych marchewek, by zmniejszać ryzyko rozwoju stanów zapalnych. Choć naukowcy zaznaczyli, że w starszych i dzikich odmianach warzywa, znajdowało się więcej cennych składników, nawet te dostępne w supermarketach mają ich wystarczająco dużo.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka