Estragon – zioło zdrowia i urody
Estragon, stosowany kiedyś głównie jako antidotum na jad wężowy, jest obecnie cenioną przyprawą królującą w kuchni francuskiej i niemieckiej. Ta specyficzna roślina, której żucie wywołuje drętwienie języka, rozprzestrzeniła się znad brzegów syberyjskich rzek na całą Europę. Chętnie wykorzystuje się ją także w Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.
Choć ze względu na wyrazisty smak i zapach niektórzy stronią od tego zioła, umiejętnie wykorzystane może nie tylko poprawić smak ulubionych potraw, ale także wspomóc leczenie różnego typu dolegliwości i upiększyć. Co warto wiedzieć na temat estragonu?
Właściwości zdrowotne
Do celów leczniczych wykorzystywane są gałązki wraz z liśćmi oraz korzenie, które obfitują w garbniki, fitosterole, dobroczynne flawonoidy i kumaryny. Estragon dostarcza wielu witamin, głównie prowitaminę A, która chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV, a także obniża poziom złego cholesterolu, oraz wspomagającą odporność witaminę C.
Ma działanie uspokajające, żółciopędne i rozkurczowe. Poprawia trawienie, zapobiegając wzdęciom, refluksowi czy skurczom jelit. Przygotowany na jego bazie napar sprawdzi się jako lekarstwo na nieżyt przewodu pokarmowego i nerwicę żołądka, a nalewka pomoże uporać się z chorobami układu oddechowego. Przyprawa ma również właściwości antybakteryjne i grzybobójcze.
Badania nad estragonem dowiodły, że zioło zapobiega nadmiernemu wzrostowi stężenia glukozy we krwi, dlatego jest przyjazne diabetykom. Eksperci z Centrum Badań Biomedycznych w Penington wykazali natomiast, że zioło to zmniejsza ryzyko demencji, ponieważ stymuluje przepływ impulsów nerwowych w mózgu.
Pomaga ponadto pozbyć się pasożytów, głównie nicieni i tasiemców, które często występują u dzieci. Reguluje cykl menstruacyjny, a także łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Ocet estragonowy
Na szczególną uwagę zasługuje ocet estragonowy, który w postaci rozcieńczonej jest świetnym lekarstwem na stany zapalne gardła, choroby dziąseł, afty czy grzybice przewodu pokarmowego. Łagodzi dodatkowo objawy łojotoku, bakteryjnych zakażeń skórnych oraz trądziku. Nacierając nim ciało, możemy uśmierzyć dolegliwości związane z artretyzmem i reumatyzmem.
Dodatkowo świetnie wpływa na włosy, które dzięki przygotowanym z niego płukankom stają się mocniejsze i nabierają zdrowego blasku. Ocet poprawia ukrwienie skóry głowy i skutecznie zwalcza uciążliwy łupież.
Aby samodzielnie przygotować ocet estragonowy, wystarczy zanurzyć kilka gałązek zioła w occie jabłkowym, winnym lub spirytusowym, a następnie dodać odrobinę świeżego soku z cytryny. Szczelnie zamknięty słój należy odstawić na około 10 dni, od czasu do czasu wstrząsając nim.
Estragon w kuchni
Pod względem zapachu i smaku estragon najbardziej przypomina anyż, jednak jest bardziej wyrazisty, dlatego, stosując go w kuchni, należy zachować umiar. Najlepiej dodawać go tuż przed końcem gotowania, dzięki czemu nie straci swoich prozdrowotnych walorów i nie stanie się gorzki. Warto wiedzieć, że estragon jest świetnym zamiennikiem soli, dlatego warto polecić go osobom cierpiącym na nadciśnienie, a także wszystkim, którzy chcą ograniczyć ten składnik w diecie.
Najlepiej komponuje się z rybami i owocami morza, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do wołowiny, drobiu czy wieprzowiny. Świeże listki urozmaicą sałatkę jarzynową, surówkę, zupę i pizzę. Ocet warto dodawać do kiszonek, marynowanych grzybów, mięsnych galaretek i barszczu.