Fakty na temat żywienia, na które się zgadzamy

Poza tym, że cukier nadaje słodki smak napojom czy niektórym potrawom, składnik ten nie wnosi nic pozytywnego do naszej diety. Co gorsza, w przeciętnym gospodarstwie domowym cukier jest wykorzystywany w nadmiernej ilości. To z kolei może przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia cukrzycy czy miażdżycy. Z tego względu warto czytać etykiety produktów spożywczych i unikać tych, które w składzie zawierają cukier rafinowany, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany czy cukier trzcinowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie cukru / Shutterstock

/ 6Zielona herbata jest zdrowa

Obraz
© Zdjęcie zielonej herbaty / Shutterstock

Lecznicze właściwości zielonej herbaty są znane na całym świecie od wielu lat. Zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze mogą uchronić organizm człowieka przed nowotworami oraz schorzeniami serca. Niestety napój ten nadal jest mało popularny wśród smakoszy herbaty.

/ 6Tłuszcze trans są niekorzystne dla zdrowia

Obraz
© Zdjęcie oleju słonecznikowego / Shutterstock

Większość z nas zgadza się z twierdzeniem, że tłuszcze trans wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wiele publikacji naukowych sugeruje bowiem, że mogą one przyczynić się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi. Z tego względu lepiej unikać produktów, na których etykiecie widnieje hasło „tłuszcze trans”. Mało kto wie jednak, że są one składnikami powszechnie stosowanych olejów rafinowanych, tj. słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego.

/ 6Produkty na bazie białej mąki są niezdrowe

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jeffreyw / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Istnieje powszechne przekonanie, że wysoko przetworzone produkty spożywcze są niekorzystne dla zdrowia. To prawda, gdyż są one źródłem cukrów prostych, węglowodanów prostych oraz olejów rafinowanych. Poza tym są one ubogie w składniki mineralne i błonnik. Jednak mimo wszystko większość z nas z chęcią kupuje te pulchne, białe bułeczki. Niestety na skutek tego zjadamy więcej niż w rzeczywistości potrzebuje nasz organizm.

/ 6Trzeba jeść ryby

Obraz
© Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

Powszechnie wiadomo, że ryby powinny stanowić nieodłączny element zdrowej diety, gdyż obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe. Związki, które przyczyniają się do podwyższenia dobrego cholesterolu we krwi. Niestety mimo wszystko ryby nadal rzadko goszczą na naszych stołach – a szkoda, bo ich regularne spożywanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia ataku serca.

/ 6Warzywa są zdrowe

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Warzywa to produkty spożywcze bogate w cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy, minerały oraz silne przeciwutleniacze. Liczne badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie kilku porcji warzyw dziennie znacząco obniża ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Niestety dane statystyczne wskazują, że nadal spożywamy zbyt mało warzyw.

/ 6Suplementy diety nie zastąpią zdrowej diety

Obraz
© Zdjęcie autorstwa stevepb / CC BY

To oczywiste, że kapsułki zawierające rozmaite składniki odżywcze nigdy nie dorównają tym obecnym w żywności. Naukowcy potwierdzają, że suplementy diety nie zrekompensują skutków niezdrowej diety. Dlatego warto zarówno stosować suplementację, jak i przestrzegać zasad racjonalnego odżywiania.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka