Garcinia cambogia – charakterystyka, właściwości owocu, kwas hydroksycytrynowy, suplementy diety, dawkowanie
Garcinia cambogia jest reklamowana jako skuteczny suplement na odchudzanie. Czy warto się nim zainteresować? Jakie są właściwości garcinia cambogia? Jakie skutki uboczne może powodować?
1. Charakterystyka Garcinii cambogii
Garcinia cambogia jest inaczej nazywana tamaryndowcem malabarskim. W Indonezji można ją spotkać jako roślinę rosnącą dziko natomiast w Afryce i Azji jest uprawiana na szeroką skalę. Wyróżnia się aż 200 gatunków garcinii.
Owoce garcinia cambogia przypominają małą dynię o średnicy około 5 cm. Kolor owocu zależy od gatunku. Łupiny garcinia cambogia mogą być zielone, żółte lub pomarańczowe.
2. Zdrowotne właściwości owocu
Garcinia cambogia w medycynie naturalnej jest stosowana od wieków. Ma właściwości przeciwutleniające. Garcinia cambogia łagodzi problemy trawienne, wzmacnia serce, a także zmniejsza problemy związane z reumatyzmem.
Garcinia cambogia ma dużą zawartość witaminy C dlatego też była obecna w diecie marynarzy i miała chronić ich przed szkorbutem. Podczas rejsów zauważono, że zwierzęta, które były karmione garcinia cambogia traciły na wadze. Stąd tez rozpoczęto badania nad odchudzającymi właściwościami garcinia cambogia. Odkryto, że garcinia cambogia stanowi cenne źródło kwasu hydroksycytrynowego (HCA). Jest to substancja, która odpowiada za odchudzające działanie tej rośliny. Co ciekawe, pewne stężenie tego składnika można znaleźć również w cytrynach i pomarańczach.
3. Właściwości kwasu hydroksycytrynowego
Kwas hydroksycytrynowy hamuje apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczów. Wpływa także na obniżenie cholesterolu. Może także wpłynąć na podnoszenie temperatury ciała co sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Co więcej kwas hydroksyctrynowy blokuje enzym o nazwie liaza cytrynianowa, którego zadaniem jest zamienianie cukrów i skrobi w tłuszcz. Dzięki temy tłuszcz, który jest przyjmowany z jedzenia zostaje zamieniony w energię.
4. Garcinia cambogia jako kładnik suplementów diet odchudzających
Właściwości odchudzające garcinia cambogia sprawiły, że garcinia cambogia stała się składnikiem suplementów diety na odchudzanie. Garcinia cambogia występuje w postaci tabletek, kapsułek oraz ampułek. Jednak skuteczność garcinia cambogia od dłuższego czasu są przedmiotem kontrowersyjnych dyskusji.
Kontrowersje rodzą się dlatego, że większość badań jakie zostały przeprowadzone nad preparatami zawierającymi garcinia cambogia dotyczą szczurów. Wyniki, które zostały przeprowadzone na ludziach nie są jednoznaczne.
W 2005 roku w magazynie „Food and Chemical Toxicology” opisano badania, według których po spożyciu wysokich dawek garcinia cambogia zaobserwowano zanik jąder oraz zatrucia u myszy. Jednak te badania nie mają potwierdzenia wśród ludzkich przypadków.
Garcinia cambogia jest na rynku amerykańskim uważana za środek bezpieczny. Podczas stosowania suplementów z garcinia cambogia nie zaobserwowano niepokojących skutków ubocznych. Zażywanie suplementów diety z garcinia cambogia jest uznawane za bezpieczne.
5. Przeciwwskazania do stosowania
Przeciwskazania do stosowania garcinia cambogia i suplementów z garcinia cambogia to ciąża i karmienie piersią. Spożywanie garcinia cambogia powinno być odradzone osobom cierpiącym na demencję, chorobę Alzheimera, choroba Parkinsona czy inne choroby psychiczne (wynika to ryzyka podniesienia poziomu serotoniny w mózgu).
6. Bezpieczne dawkowanie garcinii cambogii
Aby garcinia cambogia miała dobry wpływ na nasze odchudzanie trzeba przyjmować odpowiednią dawkę oraz trzeba przyjmować ją w odpowiedni sposób. Zalecane dawki ekstraktu z owoców garcinia cambogia to 500 -1000 mg 3 razy na dobę. Suplementy z garcinia cambogia powinny być przyjmowane na 30 minut przed posiłkiem ponieważ wtedy będą hamowały nasz apetyt. Cena suplementów z garcinia cambogia rozpoczynają się już od 13 zł.