GIS ostrzega. Mięso mielone z indyka na kotlety "Kraina mięs" z groźną bakterią
W mięsie mielonym z indyka na kotlety Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w 2 z 5 badanych próbek bakterie Salmonella spp. Produkt nie nadaje się do spożycia.
Mięso mielone z Biedronki wycofane
Jak informuje Głowny Inspektorat Sanitarny - produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso na kotlety z indyka. „Kraina Mięs” Surowy wyrób mięsny chłodzony, 500 g
Numer partii: 2261003155
Termin przydatności do spożycia: 17.10.2020
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Produkt nie nadaje się do spożycia, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy zatrucia bakteriami z rodziny Salmonella
Pierwsze objawy mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu mogą być bardziej lub mniej nasilone.
Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:
- wodnista biegunka,
- ból brzucha,
- nudności i wymioty,
- wysoka gorączka,
- ogólne zmęczenie,
- brak siły.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.