Popularny produkt znika z obrotu. Wykryto w nim groźną toksynę
Główna Inspekcja Sanitarna poinformowała o wycofaniu kilku rodzajów makaronów pełnoziarnistych z obrotu na terenie naszego kraju. Okazało się, że podczas produkcji wykorzystano substancję, która szkodliwie wpływa na zdrowie człowieka.
W tym artykule:
Wycofanie makaronu
Badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną pozwoliły stwierdzić wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
"Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie" - informuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle), masa netto 250 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Produkt: Bartolini Eko makaron 100 proc. żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
- Numer partii: 06.2024L02
- Data minimalnej trwałości: 06.2024
Producentem makaronu jest firma P.P.H "TABIT" Sp. z o.o. Producent powiadomił swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczął procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.