Trwa ładowanie...

GIS wycofuje z obrotu partię sera wędzonego

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z obrotu partię sera góralskiego Mała Gałka Wędzona marki Balser. Powód? Wykrycie bakterii wywołujących listeriozę.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Popularny ser wycofany z obrotu

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w 5 badanych próbkach sera. Mowa o serze goralskim Mała Gałka Wędzona Balser o wadze 180 g i numerze partii 12080 oraz dacie minimalnej trwałośći do 6.02.2021 r.

Spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do wystąpienia choroby zwanej listeriozą. Aby do tego nie dopuścić, organy kontroli urzędowej podjęły działania w kierunku wycofania produktu z handlu.

GIS wycofuje z obrotu partię sera wędzonego
GIS wycofuje z obrotu partię sera wędzonego (gis.gov.pl)

"W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji administracyjnej nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu" - czytamy w komunikacie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

O obecności bakterii w produkcie poinformował także sam producent. Proces wycofywania z handlu nadzoruje także Inspekcja Weterynaryjna. GIS z kolei zaleca, by w przypadku spożycia zakażonej partii sera i wystąpienia objawów choroby (biegunka, wymioty) należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.