Groźny glifosat w kaszach jaglanych. "Producenci zadeklarowali wycofanie z rynku"
To już kolejny raport na temat skażenia niebezpiecznym glifosatem kaszach jaglanych. Część producentów poprawiła jakość swoich produktów. Połowa kasz wciąż jednak zawiera niebezpieczne dla zdrowia związki.
W tym artykule:
"Połowa kasz jaglanych nie powinna znaleźć się na półkach sklepowych"
To już trzeci raz, kiedy Fundacja Konsumentów bierze pod lupę jakość kasz jaglanych, które są powszechnie sprzedawane w polskich sklepach. Od 2019 roku w kaszach niezmiennie wykrywane były pozostałości glifosatu. Wyjątek stanowiły tylko produkty eko, które w każdej edycji badań były "czyste".
Glifosat to główny składnik Roundupu, kontrowersyjnego środka chwastobójczego. Rolnicy od lat używają go, ponieważ skutecznie wysusza rośliny i nie pozwała im pleśnieć. Straty są mniejsze, a zbiory łatwiejsze. Problem polega na tym, że glifosat jest szkodliwy dla zdrowia.
Najnowszy raport wykazał, że liczba zanieczyszczonych kasz zmniejszyła się o połowę.
Polacy przyparci do muru. Restauracje i podmioty z branży hotelarskiej już ogłaszają upadłość
"Niestety, na rynku wciąż znajdziemy produkty niebezpieczne dla zdrowia, które nie powinny znaleźć się na półkach sklepowych" - czytamy na stronie Fundacja Konsumentów.
Najwyższy dopuszczalny poziom glifosatu przekroczony 5-krotnie
Badaniom zostały poddane następujące kasze jaglane - Plony Natury z sieci Biedronka, Cenos - Ekowital, Janex - Kuchnia Lidla, Kupiec, Melvit, NaturAvena, Sonko oraz Sante.
Badania przeprowadziło akredytowane laboratorium Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Zanieczyszczenie glifosatem zostało wykryte w kaszach jaglanych wyprodukowanych przez firmy Janex (PPH Janex Jan Ciupak Leszek Ciupak Sp.), Sante (A. Kowalski Sp. J.) oraz Sonko (Sonko Sp. z o.o.). Przy czym w przypadku ostatniego producenta najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości glifosatu był przekroczony pięciokrotnie.
"To już trzecie badanie kasz jaglanych, w którym produkt firmy Sonko Sp. z o.o. przekracza Najwyższy Dopuszczany Poziom (NDP) glifosatu. We wszystkich dotychczasowych badaniach produkty tego producenta zawierały pozostałości glifosatu. Dotyczy to zarówno kasz jaglanych, jak i badanych wcześniej kasz gryczanych" - podkreśla Fundacja Konsumentów.
Zaskakująca jest poprawa jakości kaszy sprzedawanej w sieci Biedronka.
"W poprzednim badaniu wynik był wręcz katastrofalny (odnotowano ponad 46-krotne przekroczenie normy), natomiast próbki pobrane do pozostałych dwóch badań były nieskażone. Być może jest to efektem zbadania tym razem próbki innego producenta, który dostarczył kaszę dla Biedronki" - wyjaśniają autorzy raportu.
Fundacja Konsumentów poinformowała o wykryciu pozostałości glifosatu zarówno Głównego Inspektora Sanitarnego, jak i producentów kaszy.
"Po naszej interwencji firmy Janex i Sonko zadeklarowały wycofanie z rynku partii kasz jaglanych, z których pochodziły badane próbki" - podkreślają.
Sonko wydało oświadczenie
Firma Sonko od razu zareagowała na publikacje.
"Przede wszystkim chcemy przeprosić wszystkich konsumentów. Jest nam bardzo przykro, że w kaszy jaglanej naszej marki wykryto poziom glifosatu przekraczający dopuszczalną normę. Czujemy się bardzo zaniepokojeni sytuacją, ponieważ przed zakupem wskazanej partii surowca zweryfikowaliśmy dokumenty od naszych dostawców, w których oświadczali, że pochodzi on z upraw, w których glifosat stosuje się zgodnie z wytycznymi producenta.
Niezwłocznie, po otrzymaniu informacji, że w naszej kaszy jaglanej mogą być przekroczone normy glifosatu, podjęliśmy decyzję o wycofaniu tej partii kaszy z rynku. Zleciliśmy również dodatkowe badanie wskazanej w raporcie partii kaszy, celem weryfikacji prawidłowości wyników badań przekazanych nam przez dostawców surowca."
Producent podjął działania.
"Zapewniamy, że zdrowie konsumenta jest dla nas priorytetem. Dlatego mając na uwadze powracające problemy z poziomem glifosatu w uprawianych na naszym rynku surowcach, z których produkuje się kasze, zdecydowaliśmy o wprowadzeniu szeregu procedur, w tym dodatkowych badań wszystkich partii zboża i innych surowców, które kupujemy od dostawców. Ich celem jest wychwycenie każdej dostawy surowca, który nie spełnia norm.
Wszyscy jednak musimy mieć świadomość, że glifosat do surowca trafia na polu, a jego badania są bardzo trudne z uwagi na charakter produktu (duże rozdrobnienie i niejednorodność ziarna). Z tego względu podejmujemy również dodatkowe działania, których celem jest wyeliminowanie z rynku nieuczciwych producentów zboża."
Co to jest glifosat?
Glifosat to związek organiczny z grupy fosfonianów, stosowany zwykle w postaci soli amonowej lub sodowej jako aktywny składnik środków zwalczających chwasty – herbicydów. Został wprowadzony na rynek w roku 1974 przez firmę Monsanto jako składnik herbicydu Roundup. . W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała glifosat za substancję o prawdopodobnym o działaniu rakotwórczym. Badania prowadzone m.in. przez prof. Lianne Sheppard z University of Washington wykazały, że glifosat zwiększa ryzyko nowotworów o ponad 40 proc.
Inne analizy sugerują, że ma on również negatywny wpływ na bakterie układu pokarmowego, a w efekcie problemy trawienne, zaburzenia hormonalne, autyzm, chorobę Alzheimera, depresję, chorobę Parkinsona oraz choroby wątroby.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.