Inspekcja Handlowa skontrolowała wędliny. Ostrzega przed mięsem na wagę

Mięso wieprzowe w parówkach drobiowych, a w kiełbasach staropolskich – błonnik sojowy. Państwowa Inspekcja Handlowa właśnie opublikowała wyniki kontroli przeprowadzonej w sklepach i hurtowniach z wędlinami. Okazuje się, że tak wędliny, mięso, jak i kiełbasy są źle oznakowane i zawierają składniki, których w składzie mieć nie powinny.

Najwięcej zastrzeżeń Inspekcja Handlowa ma do mięsa i kiełbas na wagę.Najwięcej zastrzeżeń Inspekcja Handlowa ma do mięsa i kiełbas na wagę.
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

- Kontrolą objęto łącznie 160 placówek, w których sprawdzono 1279 partii mięsa i przetworów mięsnych. W 40 proc. partii wniesiono różnego rodzaju zastrzeżenia – informuje Dariusz Łomowski z Departamentu Inspekcji Handlowej Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - W 234. partiach pobranych do badań laboratoryjnych, nieprawidłowości stwierdzono w 31, czyli w 13 proc. - dodaje. Jakie uhybienia stwierdzono?

Przeczytaj koniecznie

Inspektorzy sprawdzali deklaracje producenckie, których przeciętny konsument sam sprawdzić nie może. Weryfikowali między innymi obecność różnego rodzaju gatunków mięsa, które wymieniano w etykiecie. Okazało się, że 37 proc. skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznaczonych.

Na opakowaniach produktów nie było informacji na temat składu lub substancji alergennych. Zdarzało się również, że nawet jeśli takie informacje zawarto na etykiecie, to robiono to błędnie. Najwięcej zastrzeżeń Inspekcja Handlowa miała w tym zakresie do wyrobów sprzedawanych na wagę (58 proc.). Takie wędliny i mięso – jak potwierdzili inspektorzy – są szprycowane wodą oraz związkami fosforu.

Mięso, którego w składzie nie ma

W trakcie kontroli, urzędnicy zakwestionowali produkty, które posiadały zaniżoną lub zawyżoną ilość tłuszczu. Wątpliwości wzbudził także fakt, że do produkcji wędlin czy kiełbas używane jest inne mięso niż deklarowane na etykiecie. - W parówkach drobiowych z cielęciną wykryto obecność miesa wieprzowego. Znajdowało się ono również w hamburgerach, choć go tam być nie powinno – podkreśla Dariusz Łomowski.

Ale to nie wszystko. Okazało się, że w wielu produktach faktycznie znajduje się zupełnie inna proporcja użytych mięs niż gwarantuje to etykieta. W kiełbasie z dodatkiem cielęciny znaleziono jedynie 2,5 proc. tego mięsa mimo, że producent deklarował jego 7-proc. udział.

Między innymi kiedy deklarowano, że w kiełbasie z dodatkiem cielęciny – tej cielęciny powinno być 7 proc., bo tak informowano konsumentów,aktycznie było jej 2,5 proc. Z kolei w kiełbasie łowieckiej nie znaleziono żądnego mięsa pochodzącego od zwierzyny łownej. Tymczasem klient kupował kiełbasę o nazwie "łowiecka z dziczyzną".

Nieprawidłowe nazwy kiełbas

Wiejska, swojska, tradycyjna. Takie nazwy kiełbas są dość popularne i od kilku lat cieszą się rosnącym zainteresowaniem wśród kupujących. Ale – jak wykazała kontrola PIH – w praktyce niewiele różnią się od tych o nazwie "zwyczajna" czy "toruńska". Przedsiębiorcy, nadając produktom nazwy często nie zdają sobie sprawy z tego, że te dobrowolne deklaracje muszą być weryfikowalne.

- Okazało się, że producenci dodawali do takich tradycyjnych kiełbas różnego rodzaju stabilizatory, substancje dodatkowe. Owszem są one dopuszczone do użytku, ale nie powinny być stosowane w tego rodzaju wyrobach dlatego, że naszym zdaniem wprowadzają one konsumentów w błąd – podkreśla Łomowski.

I dodaje: - Jeżeli mamy do czynienia z wyrobem swojskim czy staropolskim z nazwy, to należy zwrócić uwagę, że w czasach I Rzeczypospolitej nie stosowano karagenu, błonnika sojowego albo izolatów białka sojowego do wytwarzania wędlin. A takie substancje znaleźliśmy w tych kiełbasach.

W wyniku kontroli Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów, nałożyła także kary pieniężne na łączną wartość 82 tys.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka