Jak myć pomarańcze? Sprawdź, jak pozbyć się pestycydów
Zima, a szczególnie czas okołobożonarodzeniowy pachnie cytrusami. Na soczystą pomarańczę mamy ochotę również w sklepach, gdzie piękne i dorodne owoce przyciągają nasz wzrok.
Zanim jednak skusisz się na kilka kilogramów tych owoców, dowiedz się, jak wybrać te naprawdę soczyste i smaczne, które są bogactwem witamin, a przede wszystkim, jak pozbyć się z nich wosku i pestycydów.
Toksykolog zapewnia, że jest tylko jeden sposób!
Zobacz także: Sokowirówka czy wyciskarka? Przepisy na soki, które poprawią pracę jelit
Zbiory cytrusów
Pomarańcze zbiera się ręcznie. Pracownicy uzbrojeni w specjalne nożyczki odcinają z drzewek owoce, wrzucają je do gumowych wiader zwanych "capaso", a później przesypują do skrzynek i ładują na ciężarówki.
Stąd odbywają podróż do fabryk.
Zbiory trafiają na taśmy, a pracownicy ręcznie odrzucają owoce, które nie nadają się do sprzedaży (z nich zostanie wyprodukowany sok i pulpa).
Odpadają:
- zgniłe owoce,
- uszkodzone,
- pęknięte,
- niedostatecznie dojrzałe.
Pracownicy dbają również o to, aby zwierzęta, takie jak żółwie czy owady (szarańcza), nie dostały się na taśmę.
To nie jest koniec drogi pomarańczy.
Pestycydy i wosk na owocach
Cytrusy przed sprzedażą opryskiwane są różnymi substancjami.
Dawniej pomarańcze pokrywało się pszczelim woskiem, który nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia, jednak ze względu na koszty zrezygnowano z niego na rzecz wosku syntetycznego.
Następnie owoce spryskuje się środkami, których celem jest ochrona przed grzybem, pleśnią i rozwojem owadów.
Jak pestycydy wpływają na nasze zdrowie?
Należy zaznaczyć, że ryzyko spożycia pestycydów dotycz wszystkich konsumentów. Kiedy przyjmujesz ich zwiększone dawki w pożywieniu, może to doprowadzić do:
- zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworu,
- problemów hormonalnych,
- uszkodzeń układu nerwowego,
- innych problemów zdrowotnych, które uaktywniają się po dłuższym czasie.
Nie miejmy złudzeń, że to, co zabija tak wiele organizmów, jest bez żadnego wpływu na ciało człowieka.
Dlatego warto myć owoce. Jednak sama woda nie wystarczy.
Zobacz także: Płatki śniadaniowe zawierają pestycydy zaburzające gospodarkę hormonalną
Jak myć pomarańcze?
Choć pomarańcze mają grubą skórkę i wydaje się, że nie ma konieczności ich mycia, warto pamiętać, że pestycydy można przenieść na miąższ
Poza tym skórki pomarańczowej często używa się w kuchni. To samo z cytryną, która wraz ze skórką pływa w naszej herbacie, a przecież nie chcemy wypijać całej tablicy Mendelejewa.
Są dwa sposoby mycia, i jak przekonuje toksykolog, tylko jeden jest poprawny.
- Przyjęło się, że przed zjedzeniem cytrusów parzymy je wrzątkiem. Gorąca woda rozpuści wosk, ale i wpuści wszystkie pestycydy do środka przez otwarte pory. Z tego powodu mycie pomarańczy wrzątkiem to sposób nieskuteczny i trzeba o tym jak najwięcej mówić – wyjaśnia Anna Żbikowska.
Jak należy myć pomarańcze?
- Skuteczne jest mycie owoców płynem do mycia naczyń. Najlepiej mieć do tego osobną gąbkę. Letnia woda i płyn skutecznie usuną wszystkie substancje, w tym wosk z powierzchni owoców. Po tym zabiegu można zalać skórkę pomarańczy czy cytryny wrzątkiem, aby dodać ją do ciast – przekonuje toksykolog.
Zobacz także: Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?
Jak wybrać dobre pomarańcze?
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pomarańczy?
Ciężar
Pomarańcze są bardzo soczystymi owocami, składają się bowiem w 87 proc. z wody. Wybieraj owoce, które są ciężkie w stosunku do swojej wielkości. Taki wybór zapewni soczysty miąższ i brak rozczarowania (nikt nie lubi tych suchych).
Te luzem
Chcesz mieć pełną kontrolę nad owocami, które wybierasz? Mając do wyboru pomarańcze pakowane w siatki oraz te luzem, skieruj się raczej do tych, z których możesz swobodnie wybrać najlepsze sztuki.
Poczujesz ich ciężar i dokładnie zobaczysz czy nie mają pleśni.
Bez pestek czy kwaśne?
Owoce, które posiadają tzw. "pępek" (po jednej stronie znajduje się skórka przypominająca właśnie pępek pomarańczy) nie mają pestek i są słodkie.
Wybierając takie pomarańcze, masz pewność, że wyciśniesz z nich mnóstwo słodkiego soku.
Jeśli wolisz kwaśniejsze cytrusy, wybierz te bez "pępka".
Zobacz także: Sok, który działa jak afrodyzjak
Pomarańcze na chorobę
Według Hiszpanów pomarańczami można się leczyć.
Stosują oni sok z pomarańczy do zbijania gorączki, ponieważ ten skutecznie obniża temperaturę ciała, a także dostarcza wielu witamin potrzebnych do walki z katarem.
Witamina C, która jest najbardziej cenionym składnikiem pomarańczy jako przeciwutleniacz, minimalizuje objawy stresu, a także chroni przed nowotworami. Wpływa też na kontrolę ciśnienia krwi.
Codzienne odpowiednie dostarczanie witaminy C zawartej m.in w pomarańczach, bardzo dobrze chroni przed chorobami serca i działa na poprawę ogólnego funkcjonowania organizmu.
Spożywanie pomarańczy wspomaga przemianę materii dzięki błonnikowi. Chroni on także przed chorobami krążenia.
Flawony znajdujące się w owocach zabezpieczają organizm przed chorobami nowotworowymi, ale także minimalizują ryzyko wystąpienia stanów zapalnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl